loader image

Заместник министър Момчил Неков изрази готовност за активен диалог с всички производители

На пресконференция при откриването на пчеларско изложение Плевен 2022 ресорният заместник министър по изготвянето на Стратегическия план за европейските средства в новия програмен период коментира акцентите в документа. ,,В момента в Министерството кипи усилен труд в няколко насоки. Ресорен зам.минисър съм за изготвянето на Стратегическия план, който трябва да изпратим максимално скоро до Европейската комисия. Там са средствата за осигуряване за земеделските стопани за следващия програмен период 2023-2027 г. Тук е г-жа Вълова, която е представител на Национална служба ,,Съвети земеделие” на местно равнище. Основният ни приоритет е, да обединяваме секторите в България, т.е. да вървим към групи и организации на производители. Второто е, да подпомагаме чувствителни сектори, което ще го видите чувствително в Стратегическия план. Трето, обезсъсрчените през първия и втория програмен период сега отново да ги върнем. За пръв път се борим националното съфинансиране да не е на минимум. Това означава, че сменяме и начина на мислене на матрицата. Едва ли не се разсъждаваше, че има едни средства от Европа, които трябва да ги усвоим на национално равнище. Сменяме матрицата, даваме национално съфинансиране, ние се борим то да бъде 50%. Трябва да го аргументираме пред Министерство на финансите, сега сме в тези разговори. Целта ни е, тези средства да се дават за конкурентноспособност, добавена стойност, дейности, от които имаме пряка нужда, не средства за усвояване. В тази политика съвсем естествено казваме, че обезсърчените през първия и втория програмен период трябва да ги върнем. Те нямат информация, какво се случва”, пояснява зам. министър Неков.

,, От тази гледна точка, може да разчитате на Национална служба за съвети в земеделието, специално в Плевен на г-жа Вълова за безплатно изготвяне на проекти от тяхна страна. Те получават заплащане, за да се издържат, когато проектити са изготвени. Целта ни е максимална информираност, максимално полезно използване на публичните средства, да бъдат насочени към чувствителни сектори. Да вървим към обединение. То ще помогне от една страна, да се контролира качеството. Кой по –добре го знае от членовете на една организация? Кой с какви препарати пръска, колко време отделя за отглеждането на селскостопанска продукция. Когато има организация на производителите, това означава две неща: качество и по- голямо количество. За да излезем от омагьосания кръг от липса на достъп до пазар, на търговска сила с веригите, с намирането на пазар, осигуряването на достатъчно количество продукция”, казва Момчил Неков.

Според него, това е начинът за излизане от този кръг. ,,Когато има количество и обединение, силата за договаряне с пазара е много по-голяма. Министерство на земеделието е партньор, вратите са широко отворени. Това го доказахме, като през януари започнахме срещи с директори на дирекции с въпроси и отговори от страна на заинтересовани лица. Такива отворени врати ще се провеждат всеки месец с Министерството. В същото време имаме интерес , вие, производителите да сте максимално добре. Използвайте контактите с Министерството. Това, което можем да гарантираме , в скоро време ще видите, е обективност и равни възможности за всички. Те да бъдат еднакво приближени до министерството. Това е посланието към Вас”, обобщава зам.министърът.

,, Целта е, традиционни за България сектори, с намаляваща продукция, да бъдат възобновени. Това искаме да го направим с държавните институции, да започнем с ,,Училищен плод” и ,,Училищно мляко”. Tова е схема с европейско съфинансиране. Продукцията да върви максимално, даже на 100 % българска продукция в училищата и детските градини. Това ни е фокусът. Стремим се със същия подход да осигурим възможности и за други институции да се захранват с български продукти, като по този начин да увеличим производството на селскостопанска продукция. След това да има осигурен пазар, където тази продукция да бъде консумирана. Това е пътят на министерството, това сме заложили в Стратегическия план. Знаете, че сектор ,,Земеделие” е консервативен. Трябва да минат поне няколко години, за да се промени самата матрица, за да се усети този резултат. Призовавам Ви, да следите действията ни в тази посока. Искаме един справедлив подход, всеки да има възможност, да се възползва от европейските средства, те са за всички нас”, допълва Момчил Неков.

Той добавя, че се подготвя законопроект за браншовите организации. ,,Необходим е, за да имаме яснота с кого разговаряме. Т.е дали това са национални, на регионално или областно равнище. Не е лошо някой да представлява областна организация. Това означава, че оценяваме труда и представителността на браншовите организации, на какво ниво са и какви политики могат да изпълняват. По отношение на партньорство с Министерството, винаги сте добре дошли. Който е поискал среща, не е получил отказ. Неформално някои асоциации са от роднински тип, представляват себе си, а не сектора. Чистим проблеми в организация на производители, защото това е приоритет. Направихме среща с организации на производители на плодове и зеленчуци, животновъди. Там има проблеми и по този начин не е привлекателно за самите тях да се обединяват. Едно е да бъдат подпомагани, друго е да имат административни пречки. Примерно при проверка им искат документи от Държавен фонд ,,Земеделие”, които не са необходими. Правят им проверка за едно, а могат служебно да си набавят документите, искат им ,,зелени картончета” и прочие. Направихме кръстосана среща с Държавен фонд ,,Земеделие”, с организациите на производителите и сега ще излезем с общ документ, какво може да се иска и какво не. Стремим се, да облекчим членовете на организацията. Документи, които са при председателя, да не се искат от членове. Вървим в тази посока, трябва ни време на мен и колегите ми”, уточнява зам. монистър Неков.

Той подчертава, че Сектор земеделие е консервативен. ,,След няколко години резултатите от политиката, която правим в момента, трябва да са налице. Всичко върви надолу. Плодове и зеленчуци за под 20%, оранжериите изнемогват. Можеби влязохме в земеделието в най-неподходящия момент, но никога не е подходящо за тази дейност. Затова работим на максимални обороти. Каквото зависи от нас, го правим!”

Виолета Кръстева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X