Какво представлява екологичният отпечатък на храните и как се мери

За съжаление, все повече земеделците ще трябва да се запознават и с това. За да можем да изчислим как производството на различни видове храни се отразяват на климата се използва показателя за техния екологичен отпечатък. Той се измерва в квадратни метри земя, необходими за производството на 1 кг храна. Ето какъв е той при някои от най-консумираните храни:

Производство на 1 кг продукткв. м. земя
1Овнешко месо370 кв.м.
2Говеждото месо326 кв.м.
3Сирене88 кв.м.
4Отглеждането на млечни крави43 кв.м.
5Свинско месо17 кв.м.
6Птиче месо12 кв.м.
7Мляко9 кв.м.
8Риба9 кв.м.
9Яйца6 кв.м.
10Пшеница и ръжпод 4 кв.м.

Източник на данни: Global Footprint Network

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини