За съжаление, все повече земеделците ще трябва да се запознават и с това. За да можем да изчислим как производството на различни видове храни се отразяват на климата се използва показателя за техния екологичен отпечатък. Той се измерва в квадратни метри земя, необходими за производството на 1 кг храна. Ето какъв е той при някои от най-консумираните храни:
№ | Производство на 1 кг продукт | кв. м. земя |
1 | Овнешко месо | 370 кв.м. |
2 | Говеждото месо | 326 кв.м. |
3 | Сирене | 88 кв.м. |
4 | Отглеждането на млечни крави | 43 кв.м. |
5 | Свинско месо | 17 кв.м. |
6 | Птиче месо | 12 кв.м. |
7 | Мляко | 9 кв.м. |
8 | Риба | 9 кв.м. |
9 | Яйца | 6 кв.м. |
10 | Пшеница и ръж | под 4 кв.м. |
Източник на данни: Global Footprint Network