Десислава Танева: Подкрепата за земеделските производители не е нито реална, нито ще бъде ефективна

Подкрепата за земеделските производители не е нито реална, нито ще бъде ефективна, така бившият земеделски министър и настоящ депутат Десислава Танева коментира в Сливен средствата, предвидени в Бюджет 2022 за сектор „Земеделие“.

350 млн. повече директна подкрепа при съвсем други ценови баланси на себестойността, която формира земеделският производител. Земеделските производители са в изключително тежка ситуация. Цените на амониевата селитра са увеличени три пъти за последните шест месеца. Два пъти и половина са по-високи стойностите на ел.енергията. 40% по- високи стойности на фуражните суровини. Между 70 и 80% от оранжерийното производство не зареди този сезон, те не бяха компенсирани с нито една стотинка за увеличените цени на енергоносителите ,за фуражните компоненти за животновъдството. И в Румъния, и в Гърция земеделските производители бяха компенсирани частично заради увеличените цени на ел. енергията. Въпреки това гърците са с тракторите защото искат 100 % компенсации. А всички „мерки“ у нас са в абсолютно противоречие на това, което се прави реално“, отбеляза още тя.

Танева изрази опасение, че все повече стопанства са на ръба на оцеляването. „Доходността на индустриални сектори много добре развити за страната- като растениевъдство, птицевъдство, свиневъдство, е отрицателна и без спешна подкрепа дори и икономически и пазарноустойчивите по-големи индустриални стопанства няма да издържат тази криза. Ние сме в период когато оранжерийното производство не зареди, в който е проблем колко разсад ще има за зеленчукопроизводството, период в който малки ферми за едър рогат добитък за мляко, малки птицеферми за месо и яйца, изобщо не зареждат предвид на това, че им е невъзможно да издържат на тези ценови равнища на входни суровини и материали и на изходни цени. Все още няма ясна политика и за това доколко ще бъде подкрепен сектора“, допълни тя.

Според нея, сред другите сериозни проблеми в „Земеделие“-то са липсата на визия за случващото се след 30 юни, когато изтича срокът на действие на Механизма за обратно начисляване на ДДС, както и спирането на изпълнението на проектите за рехабилитация на 24 основни напоителни канала по мярка 4.3 от ПРСР на стойност близо 107 млн. лв.

„Ние не можем да подкрепим бюджет, в който е записано, че Механизмът се прилага до 1 юли. Механизмът за обратно начисляване на ДДС е доказано най-ефективния инструмент за противодействие и борба с данъчните измами с ДДС. След въвеждането му беше отчетен значителен спад на нивото на данъчните измами с ДДС при доставките на зърнени и технически култури, ограничаване на нелоялната конкуренция в отрасъла и предоставяне на значителен допълнителен финансов ресурс на търговците и преработвателите в бранша”, коментира Десислава Танева.

След като бяха отхвърлени средствата по Плана за възстановяване и устойчивост от служебното правителство за цялостната рехабилитация, включително отводняване, на обектите на „Напоителни системи“, единствената възможност за разширяване на поливното земеделие беше рехабилитацията на спрените от сегашното правителство съоръжения, каза Десислава Танева и допълни, че това решение е огромна крачка назад в усилията за възстановяване на поливната система и в ущърб на земеделските производители. „С това свое решение Министерството ще нанесе вреда на българското земеделие, но и на самото Дружество „Напоителни системи“, категорична е тя.

„Ние сме в спирала от кризи в сектор „Земеделие“ и за съжаление в новия бюджет не се вижда реално справяне с тях. Затова ще предложим удължаване на срока на обратно начисляване на ДДС и 9% диференцирана ставка за първичната земеделска продукция, както и 100% помощ за акциза на горивата“, отбеляза депутатът.

По отношение на Стратегическия план за развитие, тя заяви, че забавянето му води до сериозен риск за директна подкрепа за 2023 година.

Яна Дамянова

1 COMMENT

  1. Тая невчастница, разбира от земеделие, колкото от ядрена физика! Резнаха й далаверата за милиони в Напоителни системи и сега рИве на умрЕло….

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X