loader image

Българският земеделец – най-търпеливият земеделец на света

ДДС върху хранителни продукти и първична земеделска продукция в момента: Гърция – 6%, Турция – 1%, Полша – 0%, Унгария – 6%, Румъния – 12%, България – 20%. В останалите държави положението е същото. България е с най-висока ДДС ставка във времена на криза. ДДС-то върху фуражите в Гърция беше 9% и земеделците изкараха тракторите на пътя. Вече е 6%. В Сърбия отдавна е 6%. Във всички страни възстановяването на разходите на земеделските производители върху горивата е на 100%. За намаляване на ДДС върху енергия никой не говори. И въпреки уж помощите, земеделците плащат тройно и четворно по-високи сметки от миналата година. В Полша ДДС-то не само е 0% върху храните, но и 1%върху тока.

В сряда в Земеделска комисия тепърва ще се обсъжда евентуално намаляване само на ДДС на основни потребителски стоки от първа необходимост. Българските земеделци не реагират. Оплакват се във Фейсбука и по медии тук-таме. Министърът на земеделието ги призова да почакат, за да си приеме държавата бюджета. Тогава евентуално ще раздадат някакви милиони. Някъде напролет. Евентуално. Българските животновъди кротко изплакаха, че до тогава кравите може и да са умряли от глад, а зеленчукопроизводителите не попитаха дали според МЗм доматите могат да се садят и през август.

Междувременно стана ясно, че някой е забравил да нотифицира в ЕС обратното начисляване на ДДС, а картофопроизводителите са изключени от обвързаното подпомагане. В групите се разпродават стада, ЧСИ-та продават стопанства. Михаил Михайлов, изпълнителен директор на говедовъдите, каза, че това е лебедовата песен на българското млекодайно животновъдство. Но пък от МЗм такива изисквания за хуманно отношение и за поддържане на пасищата като английски ливади, им сложиха, че то с реални животни и без това не си заслужава.

Обаче управляващите продължават да обещават просперитет в бъдеще време. Междувременно вдигнаха осигуровките. И казаха на земеделците, че е за тяхно добро. Че им се и скараха даже – не били социално отговорни. Някак не казват, че заплатата на депутат е 10 000 лв. На месец, не на година като при малките земеделци. Онези, дето иначе ще спасяваме.

Щяха да спират вноса. Но докато го спрат, българско не остана. Дано не го спрат, че няма да има какво да ядем. По-добре самолетът до Скопие наобратно да кара плодове и зеленчуци, че ще умрем от глад! А и да има смисъл от аероплана, да не хвърчи празен насам-натам. Че толкова енергия се хвърли в международното положение, че за земеделието време не остана. Един кредит за 50 розоварни успяха да спретнат от ББР и шумно да го рекламират. Сигурно всичките 50 розоварни са важни. Но поне конкурентна на търговските банки лихва да му бяха сложили.

Българските земеделци са най-търпеливите земеделци на света!

„Няма да умрем в мълчание“, казаха полските фермери, когато изкараха тракторите. Българските казаха – ще умрем! Няма лошо. Но в България няма закон за фалита на физически лица. Българският земеделец и да живее вече не може, но и да фалира не може!

Ася Василева

1 COMMENT

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X