loader image

С проблемите на лозарския сектор никой не иска да се занимава

Калин Иванов членува в Националното сдружение на лозарите. Той разказа пред ,,Гласът на земеделеца” за проблемите в бранша и инициативите на сдружението. ,, От учредителите съм от месец март миналата година. Мотивацията ми идва от необходимостта да се решават проблемите в сектора. Все някой трябва да се захване с това нещо”, казва Калин Иванов. Според него, понятието координатор е силна дума за длъжността му. ,, В Сдружението има петнайсет, двайсет човека, които активно работят. Общо взето си разпредляме функциите, за да успеем да свършим всичко, което искаме. От нещата, които ни обещаха, до момента нищо не се случи. Печели се време, да си мине мандата на някого, да дойде следващият. Със нашите проблеми на никого не му се занимава, общо взето сме в тежест на управляващите. Нормално, никой не се е занимавал с тези проблеми”, пояснява Калин Иванов.

Производителят коментира и актуализацията на лозарския регистър. ,,Има конкурс, зам. министрите Бурджев и Неков казаха, че в момента се провежда. Щяха да дадат допълнително информация. Първо, трябваше до август месец да приключи, сега нямало да е до тогава. Този конкурс е за направа на лозарски регистър. В същото време ние трябва да имаме цялостен регистър за всички земеделски земи, с много слоеве, в който да може да се види всичко необходимо. Този лозарски регистър може да бъде част от него, софтуеърно да могат да си паснат нещата. Съмнявам се, че това ще се случи в обозримо бъдеще, а е много важно. Всеки месец от началото на 2023 г, всеки месец ще се правят сателитни снимки, които ще са с доста добра резолюция и софтуеърът е много добър. Ще може да хваща всякакви нередности, но за да има такова нещо, респективно трябва да има предварително зададени данни”, обяснява Калин Иванов.

,,Не мога да кажа до къде е стигнал конкурса за актуализация на регистъра, нямаме информация. Не е нормално, ние като най-голямата браншова организация да не бъдем информирани за това нещо, въпреки питанията ни, за да можем да участваме. Нашето предложение беше такова. Да се направи този нов актуализиран лозарски регистър, информацията да е публична. Да се знае къде се намират лозята, кой ги стопанисва, години, подложки. Всеки да може да види и да има четиринйасет до трийсетдневен срок да може да направи възражение. Виждат се примерно 10 хил. дка, които се знае, че ги няма, подава се съответният сигнал и те да бъдат изчистени от този регистър. Респективно и обратното, на някого не са включени лозята, да има време да бъдат вписани”, пояснява производителят.

По думите му от настоящия лозарски регистър само се вижда едно лице, което стопанисва и идентификационния номер на стопанството. ,,Това е всичко. Колко лозя има, къде са, има ли ги реално, каква е сортовата структура, подложка и т.н не може да се види. Като не може да се види, респективно не може да се подаде сигнал и да се каже, че тези лозя ги няма. Те се използват за други цели, за фиктивен добив или някакви други схеми, ощетяващи бюджета. Умишлено се прави това нещо и това ни е голямата болка”, уточнява той.

,,В останалите европейски държави проблемът с лозарския потенциал е решен. За него непрекъснато ни обясняват от Изпълнителната агенция по лозята и виното, че ако направим лозарски регистър, ще лъсне истината. Лозята, които са изоставени, там ги водят такива повече от осем години. Имат ги като лозарски потенциал, съществуват си, просто не участват в различни програми, не получават субсидиране. Парите, които държавата или ЕС отпуска, отиват при реалните производители. За това се борим в момента. Водят се 600 хил. дка лозя, реално са 300 хил, реално се обработват около 150-200 хил. Когато средствата, които се отпускат, макар и малко, отиват към 200 хил. дка, тогава вече по съвсем друг начин ще стоят нещата. Дълбоко се съмнявам, че това нещо ще се случи, защото определени хора нямат интерес”, подчертава Калин Иванов.

По думите му не се очертават перспективи за финансиране, няма и нови финансови възможности. ,,Скоро четох е една агромедия и видях едно противопоставяне на браншовете. Малинопроизводителите, ягодопроизводителите скачат срещу лозарите, че били получавали много пари. Трябвало да бъдат изключени от Ковид-подпомагането, защото по програма ,,Преструктуриране и конверсия” имало мярка ,,събиране реколта на зелено”. Те не знаят, че парите, които са отпусанати за тази година, са 700 хил. лв. Водят се 600 хил. дка лозя, а около 200 хил. са активни. Пада се средно по 4 лв/дка. Дали те си заслужават? Това е безумно и няма как да проработи”, разсъждава производителят.

,,Скоро на една работна група се разглеждаше една нова интервенция за подпомагане на лозарите със закупуване на земеделска техника. Беше ни обещано. Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозята и виното каза, че ако до края на 2021 тази мярка не работи, той ще си подаде оставката. Това не се е случило. Говори се за това на работната група и общо взето ни се предлага малко алтернативно. Или подпомагането по конверсия ще остане със сегашния интензитет на безвъзмездна финансова помощ, но за сметка на подпомагане бъдещо евентуално в техника или този интензитет ще бъде изменен. Ще отиде към земеделксата техника за сметка на обновяването на лозята” разказва Калин Иванов.

Според него, не бива по този начин да се разделят нещата. ,,Земеделската техника изключва напълно закупуването на трактори. Това е основното, да си закупиш лозарски трактор. Виждането на Брюксел е, че закупувайки лозарски трактор може да се отглежда овощна градина. С всяка техника може да се прави нещо друго, затова има мониторинг и контрол. Нямаме никакво друго подпомагане. Поискахме 30 млн. от министъра на земеделието, направи се работна група, на която присъстваха всички тринайсет професионални организации в сектора. Беше ни обещал, че ще бъдат дадени. Разбираме от от разбивката на бюджета на Министерството на земеделитието, че тези 30 млн. ги няма”, продължава производителят.

,,Бяха 30 млн. за подпомагане на винени лозя и 2,5 млн. за десертни лозя. От Национално сдружение на българските лозари ги бяхме поискали. Питаме Министерството какво става, министърът на финансите Асен Василев отказал. Затова в момента готвим голям национален протест, тази седмица се събираме да уточним организацията. Надяваме се, да бъдем чути. Ако не бъдем, ще започнем да затваряме гранични пунктове, рано или късно ще ни чуят”, заявява Калин Иванов.

По думите му лозарството е отрасълът, който наистина може да даде добавана стойност. ,,Може да е лицето на България заедно с розарството. Розата и лозата са традиционни, характерни култури. Не искам да противопоставям браншове, както някои се опитват. С изключение вероятно на полевъдите всички други са на колене – лозари, розари, овощари, зеленчукари, да не говорим за бедстващото положение на животновъдите”, коментира Калин Иванов.

,,Министерство на земеделието непрекъснато обяснява как трябва да се кооперираме. Ние го правим. Само един човек на минимума губи на всеки вложени 100 лв между 30 и 40 лв. Проблемът е как да се накара някой, който няма пари за резитба, да мисли за коопериране.. Няма как това да стане, когато тези хора не са подпомогнати, да си стъпят на краката. Не може да се иска от човек, който изнемогва, да мисли варианти как да се развива, той се чуди как да оцелява. Нашите управляващи не разбраха, че трябва да имаме национална стратегия и национална политика. При поставени браншове на колене националните интереси трябва да се защитават в Брюксел. Всеки един чиновник обяснява как Брюксел изисква и тази мантра се повтаря хиляди пъти.”

Виолета Кръстева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X