„Неохим“ АД получи гаранции от „Булгаргаз“ за доставките на природен газ, но на по-високи цени през април

Прогнозата за по-високи цени на природния газ през април 2022 г. бе потвърдена от новото ръководство на „Булгаргаз“ ЕАД по време на инициираната от изпълнителните директори на „Неохим“ АД Стефан Димитров и Мирослав Димитров среща, която се проведе на 11 февруари. В официалната си позиция от обществения доставчик изтъкнаха няколко довода, съобщи Стефан Димитров. И обясни, че при такива нива на стойността на природния газ в България и Европа, цената на азотните торове остава изключително висока. Това от своя страна поставя земеделските производители в затруднена ситуация и застрашава успешния финал на стопанската година, коментира изпълнителният директор на химическия завод в Димитровград. В тази връзка от ръководството на „Неохим“ АД споделиха, че гръцките компании – производители на минерални торове получиха компенсации от 20 евро на MWh за консумирания от тях природен газ. И допълниха, че очакват българската държава също да стартира такава процедура, като уточниха, че това няма да е прецедент за Европейския съюз и Европейската комисия.

На срещата стана ясно още, че „Булгаргаз“ ЕАД ще продължи да спазва договора за доставка на природен газ за „Неохим“ АД и при необходимост ще доставя допълнителни количества, освен ако не са налице форсмажорни обстоятелства като технически проблеми, възникнали в следствие на природни бедствия или военни действия в Черно море, обясни Стефан Димитров.

Във връзка с понижаването на цените на карбамида на международните пазари, от ръководството на торовата компания не поеха категорично ангажимент, че производствените мощности на „Неохим“ ще продължат да функционират през месеците март и април. И съществува вариант да вземат също решение, което взеха през декември румънските заводи – да прекратят дейността си за неопределен период от време с цел да избегнат акумулирането на загуби. От компанията припомниха, че основната причина за преустановяване работата на румънските производители са високите цени на природния газ.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X