Румен Радев: Празните оранжерии днес, означават празна трапеза утре

За съжаление празните оранжерии днес, означават празна трапеза утре. Така държавният глава Румен Радев коментира днес ситуацията с кризата, в която се намира оранжерийното производство на зеленчуци у нас по време на визитата си в Оранжериен комплекс Сливенски минерални бани. Той предупреди, че ако на производителите не се помогне навреме сме изправени пред риск за националната сигурност по отношение на продоволствения суверенитет на страната.

„В момента сме изправени пред огромен проблем, цял един сектор се затрива, той е вече почти затрит. От 9 000 декара оранжерийно производство у нас, по-малко от 100 декара работят и ще изкарат продукция. Това означава, че сектора изчезва, а когато един сектор изчезне неговото възстановяване е изключително трудно. Оранжерийно производство на зеленчуци гарантира целогодишния цикъл на пресни зеленчуци на трапезата на българина и има нужда от подкрепа“, коментира още Радев.

По думите му, тенденцията в оранжерийното зeленчукопроизводство е изключително обезпокоителна защото производителите не просто сте изправени пред фалит, те вече вървят по този път. „Като държавен глава, за мен е изключително важно на българската трапеза да има качествени достъпни храни. Това е част от хранителния суверенитет и когато той е изложен на риск, това означава риск и за националната сигурност. Защото липсата на навременни мерки в сектор „Земеделие“ не може да бъде компенсирана, ако не са навреме водят до срив в производството. Този срив може да бъде компенсиран единствено със все по-скъпи зеленчуци и с компромиси в качеството. Трябва да е ясно на всички отговорни фактори, че допускането на този срив днес, липсата на неговото овладяване, ще доведе до това, че догодина тези производители няма да ги има и няма кой да произведе реколтата тогава“, категоричен беше президентът.

Той припомни как в миналото страната ни е изхранвала не само своето население, но и десетки милиони с износ навън. Днес според него наблюдаваме обратния процес, по-малко от 20 % е била българска продукция по магазините преди ковид кризата, а сега българските оранжерийни зеленчуци изчезват почти напълно от българската магазинна мрежа.

По думите му, законодателството в областта на земеделието е в насипно състояние. „Това са наследени с годините проблеми, които обаче кризата изостри неимоверно и затова аз подкрепям стопаните, ще направя всичко възможно в рамките на моите правомощия да работя с Правителството и Парламента, за да се бие камбаната по този тревожен проблем. Имаме възможност и потенциал да се справим, имаме плодородната земя, предприемчиви и усърдни стопани, които обичат българската земя, които са с експертиза, с опит и знаят какво да правят. Трябва да намерим начин това всичкото да го използваме като един огромен потенциал, който да превърнем в добри резултати в близко бъдеще“, поясни още Румен Радев.

Президентът изрази увереност, че ако на тези хора им се помогне навреме, те ще направят така, че да имаме всичко необходимо на българската трапеза. Пред производителите, той заяви готовност да работи с всички отговорни фактори, за да има навременна промяна в законите и най-вече навременни мерки. „Иначе рискуваме този отрасъл окончателно да го загубим, това ще доведе и до допълнителни социални проблеми, ще рефлектира и върху здравето на българина. Мерките трябва да са навременни, тук се касае не за дни, а за часове, когато мерките закъснеят резултатите са печални“, допълни той.

Радев акцентира върху евентуалния риск от продоволствена криза като припомни какво стана с доставките, които закъсняваха в първите дни на Ковид кризата. „Трябва да направим така, че да гарантираме богатата българска земя да храни българския народ. Това означава за мен продоволствена сигурност, да не разчитаме, че някога в случай на криза ще можем да сглобяваме някакви коридори и да внасяме продукция“, уточни Румен Радев.

Необходимо е България да почерпи опит от другите страни как се справят с кризата, какви механизми, мерки предприемат, какви компенсации дават на производителите си, така, че те освен да произвеждат, изнасят продукция и хранят нас. „Ние трябва да стимулираме такива практики, които работят там – по-добро коопериране, диференцирани мерки, според спецификата на производството и нашите условия.

Президентът посети Оранжерийния комплекс Сливенски минерални бани по покана на оранжерийния бизнес. На срещата с него бяха земеделци от Сливен, Петрич и Самоков, които поискаха помощ и подкрепа, за да спасят поминъка си. Разказаха как не отопляват оранжериите защото не могат да си платят сметките и затова ще имат продукция чак юни когато времето ще се стопли. Тогава очакват срив в цената на зеленчуците, няма да могат да калкулират в нея разходите си направени за производството и ще фалират.

Яна Дамянова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X