loader image

За постоянството и посвещението при биологичното отглеждане на арония и планински лимон

Младият Пламен Кукерски се грижи за биологични арония и планински лимон в Троянския Балкан. От тях се произвеждат студено пресовани сокове в цех в с. Калейца, общ. Троян. Той разказа пред ,,Гласа на земеделеца” за ползите от двете лечебни растения и за спазването на стандаритите при биолгогичното производство.

,, Институтът по животновъдство и земеделие в гр. Троян създаде посадъчен материал от аронията по идея на моята баба Пенка Цочева през 2005 г. Тогава засяхме 20 дка, защото знаехме, че е много ценно и лечебно растение. Идеята да имаме такова растение се появи, защото искахме да помагаме на хората с различни заболявания. Хеномелес маулей (Планински лимон) го открихме с помощта Веселин Орешков. Той е човекът, който е внесъл аронията в България и самия планински лимон като плодови култури”, разказва Пламен Кукерски.

По думите му планинският район е много подходящ за отглеждането им, защото е много чист и липсват замърсяванията на големите градове. ,, Почвата е плодородна. Климатичните условия са добри за отглеждането на тези култури. В последните години липсват летните валежи, които са много ценни в горещите дни. Справяме се и с това предизвикателство”, допълва той.

,, Името на растението арония от старогръцки в превод означава ,,помощ, полза”. Много мога да говоря за полезните й свойства. Сокът от арония пречиства черния дроб и дебелото черво от токсини и патогенни микроорганизми. Тя укрепва съединителната тъкан и пази от капилярни кръвоизливи- особено в мозъка и сърцето. Поддържайки висока еластичност и пропускливост на Р-активните веществаа се снижават стойностите на кръвната захар, холестерола и кръвното налягане. Бързо възстановява защитните сили на организма, засилва имунната система, метаболизма и производството на червени кръвни телца”, обяснява Пламен Кукерски. Той подчертава, че растението има още много полезни свойства.

Пламен Кукерски разказва и за планинския лимон. ,, Наши и чужди изследвания показват, че продуктите от планински лимон имат богат биохимичен състав и ценни лечебни и хранителни качества. В сока му се съдържа изобилие от органични киселини. Съдъражнието на вит. C е богато, 5-6 пъти повече от обикновения лимон. Съдържа 10 пъти повече пектин от ябълката. Богатото пектиново съдържание подпомага нормалните функции на черния дроб, бъбреците и жлъчката. Чрез солите в организма се внасят алкални елементи като калий, магнезий и др. Така благоприятства за алкално-киселинното равновесие. В проби от планинския лимон са открити и идентифицирани десет аминокиселини”, пояснява Пламен Кукерски.

,, Производството ни е биологично и единственото агромероприятие е косенето. Поддържаме растенията чисти по този начин. Като биологични производители редовно подлежим на взнезапни проверки. Взимат проби от почвите и от растенията, за да следят спазването на стандартите при този вид отглеждане. Производството ни на сокове от тези растения също е биологично сертифицирано”, продължава младият производител.

,, Ползвал съм мярка 6.1 ,,Млад земеделски стопанин”. Това ми помогна да си закупя трактор и косачка. Помагат ми да обработвам земята и да кося. Моята баба Пенка Цочева основа цех за производство на био сокове и с помощта на местна инициативна група гр. Троян. Кандидатства за субсидия и отпуснаха 70% от средствата. С тях си закупи чисто нови машини за студено пресоване на сокове”, продължава Пламен Кукерски.

Според него, търсенето на продуктите им се е увеличило, защото хората са започнали да се интересуват и да се грижат за здравето си. ,, Нарастна интересът към био продуктите. Най-силната реклама е ,,от уста на уста” , от човек на човек. Никой не прави био сокове с подобен тип качество, затова потребителите стигат до нас. Като усетят истински качествата на нашите био сокове стават наши последователи. Най-силната реклама наистина е ,,от уста на уста”, но в модерния свят направихме и интернет сайт на фирмата и страница във facebook. Продуктите ни се предлагат в по-добрите био магазини и в нашия офис в София”, казва Пламен Кукерски. ,, Освен това участваме активно на изложения на местно и международно ниво. Радвам се, че на изложение в Интер експо център през 2015 г. ние от Арония Алайф Агрикълчър спечелихме златен медал за качеството на Био сок от Арония”, припомня младият производител.

Той формулира и основните проблеми в своята област. ,, Затруденията в бранша идват от това, че се излюпихаа нови фирми, предлагащи имитиращи продукти. Те само са ги нарекли директен сок или натурален сок. Продават ги много евтино и удрят производството на хора като нас. Наистина произвеждаме био сокове с висока себестойност. Това е така, защото само си отглеждаме растенията, произвеждаме сока и всичко е био лицензирано. Това покачва себестойността на продукта. Освен това е доста сложно да се намира работна ръка при отглеждането на аронията и планинския лимон. Всъщност, това е повсеместен проблем в земеделието”, уточнява младият производител.

,,Нямаме добри впечатления от браншови организации в България и не сме членували до сега. Наскоро се запознахме с г-жа Албена Симеонова, председател на Българска асоциация Биопродукти. Тя спечели нашето уважение и доверие и станахме член в тази организация”, продължава Пламен Кукерски.

,, Ние сме верни последователи на Веселин Орешков и неговите трудове. Те променят начина на мислене. От мое наблюдение, хората, за които производството на такива продукти е бизнес, просто правят печалбарство. Препоръчвам на хора, които искат да се занимават с био производство, ако не го правят за хората с любов и сърце, а само за лична изгода и пари, да не го започват. Вероятно болните хора и живеещите здравословно търсят истински продукти, с които да си помагат. С подобни имитации се вреди на болните. Това за нас не е просто търговия, това е начин на живот и възможност да помогнем на хора в нужда. Нашият девиз на фирмата е ,,Труд, постоянство, амбиция и позитивизъм””.

Виолета Кръстева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X