Търсят доброволци за създаването на нов сорт домати

Участниците трябва да отгледат сочния зеленчук и да го оценят

Доброволци, които да участват в международен експеримент за създаване на нов сорт домати търси Институтът по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив. От съобщението става ясно, че научната организация е представител за България в проучването, в което през 2022 година са включени още италиански и испански граждани.

Искате ли да участвате в създаването на нов сорт домати? През 2022 г. инициативата HARNESSTOM провежда експеримент Гражданска наука в Испания, Италия и България. Целта е учените да изберат най-вкусните домати с помощта на гражданите. Всеки участник в експеримента ще получи няколко предварително подбрани сорта домати, които да отгледа в собствената си градина или на балкона и да оцени – гласи съобщението.

Желаещите да се включат може да се регистрират на специално създаден за това сайт.

Работният пакет на проект Harnesstom е посветен на т.нар. Партньорска селекция и гражданска наука.

Философията на Партньорската селекция се състои в това, че професионалните зеленчукопроизводители (но също и любители градинари, граждани и кулинари) могат да вземат участие в селекционния процес. Този подход трябва да доведе до по-ориентирана към потребителите селекция на нови сортове – поясняват организаторите.

Философията на Гражданската наука се състои в това, че гражданите/потребителите (но също така зеленчукопроизводители и фермери) се привличат към научните дейности за разпространение на научните принципи и процедури и с цел повишаване съзнанието на потребителите към производството и качеството на храната.

През 2022 г. проектът HARNESSTOM ще предложи на фермерите да станат селекционери и на граждани да станат учени. Целта на такива експерименти е да се установи двупосочен поток от информация от заинтересовани към не-заинтересовани страни и обратно, в името на по-високото качество на “храната на утрешния ден”.

Обявени са и имейли за контакти и повече подробности, за България – [email protected]. Пояснено е, че всички отговарят и на английски език.

Участието в експеримента е напълно безплатно. Регистрацията трябва да се направи до 28 февруари. Включилите се ще получат семена от пет сорта през март. Могат да ги отглеждат на полето, в градинка или дори в саксия. Междувременно трябва да отбелязват характеристики на растенията и плодовете и фотографиране на плодовете, да отчитат резултатите на резултатите на уеб страницата на проекта Harnesstom или на своя национален информационен пункт. Участниците ще получат персонален сертификат за Учен-любител и ще имат достъп до резултатите от целия експеримент на уеб сайта на проекта Harnesstom. Регистрационният формуляр изисква име, фамилия, имейл и физически адрес. Всички данни се събират и обработват анонимно в съответствие със законите за поверителност и са само за научни цели.

В проекта Harnesstom, на база информация, получена от предходни европейски проекти, са подбрани 241 сортове домати, които притежават комплекс от ценни качества. Тази селекция от сортове обхваща максимално биоразнообразието в култивираните домати и може да бъде интересна за производители, кулинари и потребители. От общо 241 бр. са избрани 25 сорта, които ще се включат в експериментите Партньорска селекция и Гражданска наука.

Всеки учен-любител, участник в Гражданската наука ще получи мостра семена (около десет бр.) от пет от тези сортове, които трябва да отгледа и оценени. Повечето от тези сортове представляват местни образци, което означава, че са се развивали в специфични условия (региони), при специфична агротехника и без професионална намеса от селекционери. Тези сортове все още се отглеждат и са високо ценени на местно ниво; често те имат изключителни качества, но обикновено семена от тях не могат да бъдат закупени в търговската мрежа. Модерната селекция на домати е разработила професионални, подобрени сортове, първоначално базирани на чисти линии (хомозиготни генотипи) и впоследствие F1 хибриди (получени при кръстосване на два избрани родителя). Модерните, професионални сортовете често са много продуктивни, устойчиви на болести и неприятели, но в повечето случаи им липсват вкусовите качества.

Стоимена Александрова

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X