Криза в зеленчукопроизводството: Стопани се отказват, няма стратегия за сектора у нас

  • Затова няма и българска стока в магазините, споделя дългогодишният зеленчукопроизводител Маргарит Стефанов от Каварна
  • Цените на електроенергията и водата обезверяват стопаните

Над 26 години посветени на зеленчукопроизводството, в което са ангажирани както цялото семейство, така и наети хора. Натрупан опит в полското и в оранжерийното производство, както и в производството на разсад. Изградена складова база за съхранение. Прокарани съоръжения за напояване. Всичко това е част от визитката на дългогодишния зеленчукопроизводител Маргарит Стефанов, който в момента, както всички свои колеги, е на кръстопът.

„Секторът е много объркан и не знае накъде ще върви. Това увеличение на цените на тока рефлектира върху цената на водата, а ние сме силно зависими и от електроенергията, и от водата. Това води до объркване. Ние не знаме какъв финансов ресурс трябва да осигурим, за да произведем продукцията, а после на какви цени ще можем да я продаваме. Аз като производител съм зависим както на полето от водата, така и в склада от електроенергията при складиране, сушене, охлаждане. Объркани сме, не знаем какво да правим. Ние ще работим, но защо? Цените на консумативите са три пъти по-високи“. Зад тези думи на стопанина се крие болката на цял един сектор, който е на път да бъде затрит. Маргарит Стефанов споделя, че мнозина вече са се отказали и дава пример със свой колега, който оставя 1000 дка: „Доста хора се отказаха. Колегата ми също се приключи с оранжерийното производство и ми даде земята си аз да я обработвам. Така остави 1000 дка и беше категоричен, че със зеленчукопроизводство и земеделие е до тук. Сега се чудя дали да се радвам, или да плача, тъй като вече площите ми стават над 2200 дка. За да я използваш правилно тази земя, то трябва вода и пак се връщаме в началото – скъпият ток оскъпява водата, обезценява и дори обезмисля производството“.

В момента няма нито един български зеленчук в търговските вериги. Няма как да има, смята стопанинът от Каварна. Той уточнява, че европейските му колеги имат по-високи субсидии, водата е безплатна, а консумативите са в пъти по-ниски. „Има организация на производството, агрономи, растителна защита, фабрики за преработка. У нас преработвателите нямат суровина. Няма как да имат при тези обстоятелства и тези политически решения. Аз не мога да сключа договор с фабрика за колко пари ще ми вземе суровината, защото тя самата не знае какво да я прави. У нас няма стратегия за оранжерийното производство“, категоричен е още Маргарит Стефанов.

Той е категоричен, че българските и европейските производители на плодове и зеленчуци не са поставени на една основа. Освен това у нас се вземат решения, които са без логика. Ето и примерът на стопанина: „У нас са забранени продукти за растителна защита от Турция. Добре, това ок, но защо тогава внасяме домати то Турция, третирани със забранените у нас продукти? Къде е логиката? В същото време ни приказват, че в страната ни влизат домати и краставици от Гърция или Испания, защото там било по-топло. А една Полша защо произвежда толкова много и продукцията й идва у нас на изгодни цени. Там да не би да е топло? В това правителство нали има специалисти, те не излизат ли на пазара?“, пита още зеленчукопроизводителят.

Зеленчукопроизводството като отрасъл е оставено в ъгъла. Този сектор създава най-много работни места, категорични са и колегите на Маргарит. „Вместо да ни се даде възможност да се развиваме, тъй като имаме достатъчно опит и в организацията, и в самото производство, да откриваме работни места, да плащаме на тези хора, да се произвежда качествено, да правим повече добавена стойност, то става точно обратното“, обобщи още зеленчукопроизводителят.

Габриела Събева

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

interagri 1/11/23

Последни новини

X
X