Пшеница, царевица и слънчоглед с рязко поскъпване и недостиг на световните пазари

Търговците предупредиха за шоков ръст на световните цени на хранителните продукти заради войната
Пазарите на земеделски стоки са най-чувствителни към неопределеността в геополитиката

Започналата война между Русия и Украйна ще доведе до продължаване на увеличаването на световните цени на земеделските суровини и хранителните продукти, съобщи  Reuters. Русия и Украйна доставят на световния пазар около 29 на сто от световното количество на пшеницата, 19% от световните количества царевица и 80% от слънчогледовото масло.


Ескалацията на положението ще принуди купувачите на пшеница, царевица и слънчоглед да търсят алтернативни доставки, което ще доведе до поскъпването им.


Експортните цени на пшеницата в САЩ и Франция стремително се покачват на фона на обострянето на конфликта, съобщава  «Зерно Он-Лайн». Средната цена на пшеницата SRW 2 на база CPT в пристанищата на Мексиканския залив в САЩ скочи до   $365,04/т — с $29,03/т повече в сравнение с края на миналата седмица. Пшеницата  FCW A2 на база  FOB в пристанище Руан (Франция) в периода от 21 до 23 февруари поскъпна с  $12,93 до $332,73/т, пшеницата FAW A2 на база FOB пристанище Ла-Паллис — с $12,99 до $334,43/т.


Специалистите прогнозират, че нестабилността на пазарите на земеделски суровини ще се увеличи, тъй като те са особено чувствителни към всяка неопределеност в геополитическата обстановка. Всяко изостряне на конфликтите води до ценови взрив. Това включва и ограничения за физическо преместване на продукцията, увеличаване на застрахователни плащания за корабите и товарите, всичко което намалява привлекателността на износа. Получава се ситуация, при която цените на международните пазари растат, но износителите от пристанищата, засегнати от ограниченията не могат да се възползват.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини