Пазарът на торове полудя, уреята скочи с 200 щ.д.

Световният пазар на торове реагира на нахлуването на Русия в Украйна с огромен скок на цените . „Беше много интензивно“, каза Джош Линвил, директор за торовете в американската аналитическа фирма StoneX, пред американския онлайн портал Brownfield.

Русия е основен износител на азотни, калиеви и фосфорни торове. Ето защо пазарите реагираха незабавно на опасни проблеми с доставките: „След спад на цените през последните няколко седмици, сега видяхме, че световните цени на карбамида са се повишили с над 200 долара за тон за една нощ. В най-важния американски търговски център NOLA карбамидът се повиши със 150 до 200 щатски долара за тон в четвъртък. Това означава, че цената на уреята се е повишила с една трета за по-малко от 12 часа. Край на това развитие не се вижда.

Въпреки това Линвил също казва, че „глобалното търсене и предлагане не са се променили наистина в резултат на атаката, но пазарът в момента работи предимно със страх“. Русия беше най-големият износител на азотни продукти в света през 2021 г., каза анализаторът на Green Markets Алексис Максуел в доклад за Bloomberg. „ По- ниското експортно предлагане би ударило първо селскостопанските пазари в северното полукълбо, тъй като пиковият им сезон на потребление е през второто тримесечие “, каза Максуел. След европейците са и фермерите в САЩ.

Липса на поташ, нарастващи разходи, по-малко зърно

На хоризонта са и нови повишения на цените за други ключови торове, като поташ (калиев карбамид) и фосфор, тъй като войната между Русия и Украйна засилва страховете от глобален недостиг и подклажда опасенията за нарастващите цени на храните .

Русия е евтин, основен световен производител на почти всеки основен тор и вторият по големина производител на поташ, ключово хранително вещество за много важни култури, след Канада. Войната между Русия и Украйна и санкциите срещу Русия (и Беларус) вероятно ще засегнат търговските потоци.

Поради това големият базиран в САЩ производител на торове Mosaic Co. предупреди за недостиг на поташ на пресконференция с анализатори в сряда. Всичко сочи към по-нататъшно увеличаване на разходите за фермерите , които вероятно ще трябва да ограничат използването на торове поради високите цени и недостига.

Това също потенциално ще доведе до по-ниски добиви и допълнително повишаване на цените на храните по света. Цените на храните вече са на най-високото си ниво от десетилетие, според месечните проучвания на ФАО.

Задават се затруднения при доставката в САЩ и Европа

„ Глобалните цени на торовете наскоро се повишиха до исторически връхни точки, след което малко се понижиха. Сега цените отново се покачват рязко“, каза американски анализатор. „Има много реална възможност да наблюдаваме значителен недостиг на доставки през следващата година, особено в предстоящия пиков сезон.

Торовете са на фокус, защото по-високите производствени разходи за фермерите, допринесоха за значителното увеличение на цените на храните. Поради това Министерството на земеделието на САЩ обяви, че производителите на торове „не трябва да използват тази ситуация като извинение да правят нещо, което не е оправдано от търсенето и предлагането “.

Добавяне към сътресенията на пазарите на торове е „декларация за форсмажорни обстоятелства“, обявена миналата седмица от голям беларуски производител на поташ, до голяма степен поради съществуващите санкции на САЩ и блокиране от глобалните пазари. В края на краищата една пета от световните доставки на торове идват от Беларус. Глобалните договори за калиев карбамид бяха сключвани за последно на най-високите цени от 2008 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X