Агрометеорологична прогноза за периода 28.02 – 06.03.2022 г.

Наднормените температури през изтеклия период надвишаваха биологичния минимум необходим за вегетацията на зимните житни култури, активизираха развитието при овощните видове и доведоха до понижаване на тяхната студоустойчивост. Валежи от стопанско значение над 10-20 l/m2 бяха регистрирани на отделни места в полските райони от страната (Хасково, Елхово, Ахтопол, Пловдив, Сливен, Кърджали, Карнобат, Бургас, Шумен, Ловеч, Свищов, Разград, София, Драгоман) и доведоха до увеличаване на почвените влагозапаси преди трайното възобновяване на активните вегетационни процеси при земеделските култури.

В края на февурари и началото на март се прогнозира значителна промяна в агрометеорологичните условия. Очакваните валежи от сняг, образуването на снежна покривка и понижението на температурите ще доведат до затихване и прекратяване на вегетацията при есенните посеви, и задържане развититето на овошките. През периода при пшеницата и ечемика ще се наблюдават фазите братене (в районите от Дунавската равнина) и трети лист. Голяма част от овощните култури са встъпили във фаза набъбване на пъпките, а част от костилковите видове – и във фаза разпукване на пъпките. През периода прогнозираните минимални температури до минус 5-6о С ще представляват опасност за някои напреднали в развитието си трайни насаждения.

През повечето дни от периода условията ще се задържат неподходящи за провеждане на растителнозащитните пръскания и резитби при овошките, за подхранване на есенните посеви с азотни минерални торове и за извършване на предсеитбените почвообработки на полетата предвидени за засяване с ранни пролетни култури.

Драгомир Атанасов, Агрометеоролог при НИМХ

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X