Фермер в Украйна: за щастие все още можем да доим

В средата на Украйна, на около 200 км южно от Киев, фермерът Kees Huizinga управлява голяма ферма с млечни говеда, зърнени култури и свине. В интервю за agrarheute холандецът описва ситуацията във фермата си, която и до днес му е трудно да разбере. „Никога не съм мислил, че нещо подобно ще се случи в Украйна“, казва Хейзинга по телефона. 

Kees Huizinga е в Украйна от 20 години. Фермата му включва около 15 000 хектара обработваема земя, от които 350 хектара са зеленчуци, както и 2000 млечни крави и 450 свине майки.

Обикновено за него работят около 400 души. Но нищо не е нормално в Украйна от 24 февруари 2022 г., денят на руската инвазия.

„Някои от моите служители сега се бият в украинската армия“, съобщава холандецът. "От друга страна, ние приехме бежанци от ожесточените сражения при Суми и Харков на изток." Останалите работници бяха преразпределени. На строителната площадка за нова плевня за млечни крави е спряна работа. 


Украинските селяни си създават сутрешна рутина

Пролетната сеитба все още не е започнала в нивите в този регион на Украйна. Началото на торенето е предвидено, но сеитбата обикновено отнема около четири седмици. „По-на юг, в района около Херсон, близо до Черноморието, нашите колеги трябваше да спрат пролетната сеитба“, съобщава Хейзинга.

Всяка сутрин той разговаря с по-голяма група фермери от цяла Украйна във видеоконференция за това как стоят нещата в други части на страната. По този начин стопаните се поддържат един друг.

Той описва ситуацията във фермата си като „добра, предвид обстоятелствата“. Защото дълбоко навътре, някъде по средата между Киев и Одеса, не се водеше големи битки. Бомбардирани бяха военни бази и летища.

Соевият шрот стига за още един месец

„Настроението тук е напрегнато, понякога тревожно, но хората са решителни“, казва Кийс Хейзинга. Операциите все още продължават. „Имаме ток и интернет. За щастие все още можем да доим.”

Сега фермата дава част от текущото производство на мляко на украинските въоръжени сили за по-нататъшна обработка и доставка на дневна база. Фермата е осигурила и захар, зърно и лук, както и две коли и дизел за местните единици.

Какво ще кажете за хранителните доставки? „Тъй като напрежението се натрупа за определен период от време, ние сме взели предпазни мерки“, докладва оперативният мениджър. „Имаме слама, сено и царевица за година и половина. Но соевият шрот за прасетата може да е достатъчен за още един месец.

Попълването е трудно да се постигне. Сухопътните превози са опасни заради възможни атаки на руски изтребители.

Провалът на Украйна оставя огромна празнина на световния пазар

Хейзинга е загрижен, че украинското селско стопанство в други части на страната страда много по-тежко от войната и че износът е спрял.

„Важно е политиците в Европа да са ясни за това: провалът на Украйна като износител на зърно, маслодайни семена и растително масло ще остави огромна празнина на световния пазар“, предупреждава холандецът.

Като добавим към това провалът на реколтата или сушата в други части на света, пшеницата може бързо да стане три или пет пъти по-скъпа, отколкото е сега. Последиците за доставките на храни в страните вносителки биха били драматични.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

interagri 1/11/23

Последни новини

X
X