Колорадският бръмбар вече е супермутант. Нищо не го убива

Колорадският бръмбар – кошмарът на всеки земеделец, дори и в България, е развил невероятна резистентност към повече от 50 вида инсектициди, и на практика борбата с него трябва да се извършва само на ръка, съобщава доклад на американски учени.

Колорадският бръмбар е основен вредител по надземната част на картофите, като унищожава листата им.

Ново изследване установява, че бръмбарът е постигнал силна резистентност към препаратите против насекоми благодарение на особености в генома си.

„Този бръмбар беше един от първите, които човекът атакува след изобретяването на съвременните химически препарати срещу вредители. Въпреки това той се размножава отлично“, казва Шон Шовил, професор по ентомология от Университета на Уисконсин – Медисън, който ръководи проучването. Шовил публикува своите открития в списанието Molecular Biology and Evolution.

Екипът на Шовил за първи път секвенира генома на колорадския бръмбар през 2018 г., за да разбере как насекомото може да преодолее новите инсектициди толкова бързо. За да установят гените на насекомото, екипът събира десетки бръмбари от цялата страна.

Тези регионални популации се различават по това на какви инсектициди са устойчиви и откъде са дошли, което може да даде улики за еволюционната история на вредителя.

Учените открили, че различните регионални групи са еволюирали толкова бързо, защото техните родители вече са имали генетичните ресурси, необходими за преодоляване на инсектицидите

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X