Държавата се намеси на пазара на зърно

Държавата ще изкупи 3 милиона тона пшеница за хлебния баланс за 18 месеца напред.На днешното извънредно заседание на Консултативния съвет по зърното, в което участваха представители не само на зърнения, но и на животновъдния сектор, бяха взети важни решения за осигуряване на зърнения баланс и за нормализиране на износа от страната. Браншовите организации се срещнаха с премиера Кирил Петков, с министъра на финансите Асен Василев и с министъра на икономиката Корнелия Нинова, като основното им изискване бе временно забавените доставки на зърно да бъдат разрешени.

Държавата възнамерява да проведе интервенции, като изкупи около 3 млн. тона пшеница по пазарни цени. Конкретните параметри за бъдещата намеса обаче ще бъдат определени утре, съобщиха пред журналисти председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов, председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Венцислав Върбанов, и Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. С изкупуването на зърното ще се гарантират необходимите количества за зърнения баланс през следващите 18 месеца както за храна на населението, така и за фураж за животните.

Председателят на управителния съвет на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) Марияна Кукушева обяви, че България е сред малкото държави в Черноморския регион, която разполага с достатъчни количества за износ на зърно и маслодайни култури. Очакванията на държавата и бранша са през тази година да бъдат произведени 6-6,5 млн. тона пшеница.

Финансовият министър Асен Василев е обявил, че след утрешното заседание на нарочно сформираната работна група, която ще обсъжда интервенцията на пазара, ще бъде отблокирано заминаването на двата кораба и около 30-40 вагона зърно, които трябва да бъдат изнесени по вече сключени договори. Зърнопроизводителите също настояват да не се възпрепятства работата на търговците, за да бъде защитен както националният интерес, така и интересът на бизнеса.

След провеждането на Консултативния съвет по зърното премиерът Кирил Петков ще се срещне с президента Румен Радев.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X