ООН: Войната в Украйна означава глад в целия свят

Войната в Украйна може да доведе до влошаване на продоволствената безопасност в целия свят и да засили геополитическото напрежение. Това се казва в съобщение на ръководителя на Международния фонд за селскостопанско развитие (МФСР, структура на ООН), Жилбер Унгбо. Според него, войната ще доведе до ограничаване на световните доставки на стратегически важни продоволствени стоки като пшеница, царевица и слънчоглед, на всички континенти.

Унгбо припомни, че 40% от украинският износ на тези стоки е за Африка и Близкия Изток, където вече се сблъскват с глад. Също така, той отбеляза, че в момента гладува всеки десети човек на планетата, а милиони хора са подложени на бедност и глад поради екстремни климатични условия и последствията от пандемията. „Войната и гладът са тясно свързани – когато едното се изостря, обикновено следва другото. Както и при всяка криза, най-много страдат бедните и уязвимите слоеве от населението, а в нашия глобализиран свят последствията от войната в Украйна ще се усетят на всички континенти“.

Фондът смята, че в бъдеще войната в Украйна може да застраши световната продоволствена сигурност и да способства за изострянето на социалните конфликти. „Продължението на тази война, вече станала трагедия за непосредсвените участници, ще бъдат катастрофални за целия свят, и особено за онези, които днес вече се борят за изхранването на своите семейства. В краткосрочна перспектива ще е трудно да се смекчат последствията на тази глобална криза и спирането на войната веднага е единственото решение“.

Рисковете, посочени от ООН са наистина сериозни, тъй като пшеницата от Азовско-Черноморския регион е 30 на сто от световния пазар. Такива обеми не могат да се заместят от Австралия или Южна Америка.

Спирането на търговското корабоплаване в Азовско море вече доведе до прекъсване на логистичните вериги. В дълбоководните пристанища на Черно море товаренето продължава, но повече за изпълнение на стари договори, отколкото нови, за които ситуацията е изключително неясна.

Цените на селскостопанските суровини растат вече от няколко години поради редица фактори, и условия за намаляването им няма. Дори без войната в Украйна, този ръст би продължавал. Особено на фона на програмите на ЕС и САЩ за масов преход към биогориво. Царевицата и рапицата се отглеждат за производството на биогориво, което неизбежно вдига цените им.

Но дори ако и когато Русия и Украйна – двата най-големи износителя на зърнени възобновят пълноценния износ, логистиката ще бъде толкова скъпа, че това ще повлече значително повишаване на цените.

„Войната в Украйна – това е глад. Всяка хуманитарна катастрофа води до глад. Дори ако войната свърши утре, продоволствената ситуация няма да се подобри скоро“, се посочва в доклада.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

interagri 1/11/23

Последни новини

X
X