Разходите за фуражи нарастват драстично

Цените на фуражното зърно и протеиновите фуражи нарастват драстично. Животновъдите вече не могат да ги плащат, пише германският сайт agrarheute.com

Със сегашните цените на зърното, разходите за фураж нарастват драстично. Дори преди това разходите бяха много високи. Въпреки това, с войната в Украйна и зараждащия се глобален недостиг на зърно, цените на царевицата, ечемика и фуражната пшеница продължават да растат. Важни протеинови фуражи като соево брашно и рапично брашно също са по-скъпи от всякога. И край на ценовата спирала засега не се вижда.

Европейските министри на земеделието на среща в сряда изказаха идеята да се позволи на земеделските производители да използват заделена земя за отглеждане на протеинови култури, каза френският министър на земеделието Жулиен Денорманди след среща с колеги от ЕС. Френската селскостопанска кооперация InVivo предложи, премахването на правилата на ЕС за оставяне на площи под угар може да увеличи обработваемите земи с 10% до 15% и да увеличи производството на пшеница тази година.

Европейската комисия ще проучи как подобна стъпка, която би засегнала правилата на селскостопанската политика на ЕС за запазване на почвата и биологичното разнообразие, може да бъде приложена и ще направи предложения на следваща среща на министрите на 21 март, каза Денорманди. ЕС също обмисля мерки за торовете, свързани с въздействието на нарастващите разходи за енергия, каза еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски. Освен това мерките за помощ за секторите на свиневъдството и птицевъдството сега все пак се разглеждат.

Фуражното зърно е със 70% по-скъпо от преди година

Цените на царевицата на европейския фючърсен пазар се покачиха до нов рекорд за всички времена от 379 евро за тон в четвъртък. Това е със 130 евро повече от преди седмица и със 160 евро или 72 процента повече от преди година. И този петък цените на царевицата и другите зърнени култури продължават да растат. В САЩ цените на царевицата и пшеницата са значително по-високи при търговията  в петък. Напоследък драстично се повишиха и цените на фуражния ечемик и фуражната пшеница.

Например фуражният ечемик струва между 330 и 340 евро за тон на пазара на едро в Хамбург в четвъртък (номинално). Това беше около 80 евро повече от преди седмица. За фуражната пшеница цените се покачиха до 364 евро за тон в четвъртък – това също беше с около 80 евро повече седмица по-рано. Докато Германия и Европа биха могли да бъдат повече или по-малко самодостатъчни, когато става въпрос за фуражна пшеница и ечемик, ситуацията с царевицата и протеиновите фуражи е напълно различна.

ЕС е един от най-големите в света нетни вносители на царевица за фуражи, като Украйна е основен доставчик. USDA оценява общия европейски внос на фуражна царевица през настоящата година на най-малко 15 милиона тона - това би било почти една пета от обема на потребление от около 80 милиона тона. Според данни на Комисията около 11 милиона тона от това количество вече са били внесени от началото на текущата пазарна година.

Почти 6 милиона тона, повече от половината от тези доставки идват от Украйна. Други 3,3 милиона тона европейски внос на царевица идват от Бразилия, а останалата част идва от Канада и Сърбия, както и от Молдова. Загубата на Украйна като доставчик създава проблеми за европейците през настоящия сезон, тъй като 4 милиона тона от очакваното търсене все още са неуредени и Бразилия трудно може да достави поради сушата. Но големите проблеми вероятно ще дойдат следващата година, ако украинските фермери не могат да засадят царевица тази пролет и не я приберат през есента на 2022 г.

Протеиновите фуражи са изключително скъпи - брашното от рапица е оскъдно

В края на февруари цените на соевия и рапичния шрот също се повишиха до нови рекорди. Напоследък цените на соевия шрот леко паднаха, но нивото все още е изключително високо. Причините са очевидни: рекордно високите цени на соята и рапицата също довеждат разходите за закупуване на протеинови фуражи до все нови върхови стойности. Докато земеделските производители по целия свят се възползват от високите цени на зърното и маслодайните семена (ако имат какво да продават), разходите за фураж на животновъдите нарастват до небесата.

За соевия шрот спот пазарните цени на вносното пристанище Хамбург тази седмица бяха малко под последните върхове – а именно 508 евро за тон. Това е около 70 евро повече, отколкото трябваше да бъде платено през ноември. Исканията за цените за април и май в момента не са по-ниски. Едва много по-късно през ноември 2022 г. - с новата реколта в САЩ - пазарът очаква спад на цените.

Подобно драматично е положението и с рапичното брашн. Украйна е най-важният чуждестранен доставчик на рапица за ЕС. Спот пазарните цени на рапичния шрот на  пристанище Хамбург достигнаха нов връх от 440 евро за тон в четвъртък – с около 100 евро повече от края на януари! С оглед на войната в Украйна, пазарът очевидно очаква много ограничени доставки през следващите няколко месеца.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X