Войната в Украйна: Ще работят ли GPS системите за управление на тракторите?

С избухването на войната в Украйна сателитните мрежи бяха нарушени в цяла Европа. Това може да засегне и GPS системите за управление на трактора. По искане на agrarheute, отговор даде проф. д-р Патрик Оле Ноак от Университета за приложни науки Weihenstephan-Triesdorf.

Съвременните трактори и комбайни не се карат през полето от човешка ръка. Те използват сателитни сигнали за проследяване. Но подкрепа от космоса е необходима и за приложения за прецизно земеделие като SectionControl, специфично приложение на торове или специфични за обекта почвени проби. Променя ли се приемането и стабилността на сателитните мрежи, когато има война?

По същото време с руската инвазия в Украйна беше нарушена сателитната мрежа на френския доставчик на услуги Eutelsat. Досега прекъсванията в глобалната навигационна спътникова система (GNSS) бяха ограничени до контрола на вятърните турбини в Централна Европа.

Все още не е ясно дали тези увреждания имат и негативни последици за сателитното позициониране и използването на GNSS системи за проследяване на трактори в селското стопанство.

Кои сателитни системи използват тракторите

Сателитите на много трактори и комбайни могат не само да обработват сигнала от една GNSS система, но и да използват няколко в зависимост от региона. Има четири основни GNSS системи, които се използват по целия свят:

GPS (американски)
GLONASS (руски)
BeiDou (китайски)
Галилей (европейски)

Изключване на GLONASS e без сериозни последствия

Според проф. д-р Патрик Оле Ноак от Университета за приложни науки Weihenstephan-Triesdorf (HSWT) опасността от изключването на GLONASS да окаже влияние върху работата на GPS системите на тракторите е доста ниска. Професорът по инженерство на селскостопанските системи в HSWT обяснява: "Автоматичните системи за управление работеха много добре дори преди да се използва GLONASS."

Преди да бъде използвана поддържаната от сателит руска навигационна система, имаше ограничения, особено в краищата на гората, поради засенчването на сигнала. Следователно може да се предположи, че може да има само минимални увреждания в случай на повреда на GLONASS, казва Ноак.

Правилна настройка на GNSS приемниците

Но има едно важно изискване, на което GNSS приемниците трябва да отговарят в случай на повреда на сигнала на GLONASS, обяснява Ноак:

„Използваните GNSS приемници трябва да бъдат настроени по такъв начин, че да могат да се справят с неизправността на GLONASS. Приемниците могат да определят позицията, използвайки само GPS, ако GLONASS сигналът изчезне, следователно ограниченията трябва да бъдат управляеми.“

В допълнение към GPS и GLONASS, много производители вече използват и сигналите от спътниците Galileo и Beidou. Следователно неизправността на GLONASS е лесна за преодоляване и без сериозни последици.

Предстояща сеитба без проблеми

Кинематиката в реално време (RTK) обикновено осигурява корекции за всички сателитни системи. Ако една от тези системи се повреди, корекциите, разбира се, могат да се използват само за останалите системи.

Професорът не предвижда негативни последици за предстоящата сеитба на царевица. Нито трактора, нито сеялката при никакви обстоятелства няма да се повлияят негативно. Ако управлението по А-Б линията действително не успее напълно, маркерите ще останат.

По материали от Университета за приложни науки Weihenstephan-Triesdorf

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X