Цените на царевицата и войната в Украйна: Ще има ли храна за животнитe в Европа?

Войната в Украйна блокира износа на царевицаа. Фуражната царевица може да стане дефицитна в Европа и Китай.

Износът на царевица от Украйна е спрян. В сериозна опасност е и предстоящата сеитба на царевица за реколта 2022 . Украйна е най-важният доставчик на царевица за Европейския съюз. Очевидно украинските фермери ще имат трудности да засеят през пролетната кампания заради военните действия. Резултатът: цените на царевицата продължават своя исторически връх и се изкачват до нови рекорди.

В международен план Украйна е номер три сред най-големите износители тази година с около 33,5 милиона тона – след САЩ, Аржентина и преди Бразилия. Според данни на Министерството на земеделието на САЩ, украинският пазарен дял от целия износ на царевица е най-малко 17 процента. Основните клиенти в момента са Китай и Европейският съюз - преди всичко Испания, Холандия, Италия, а също и Германия - както и много други страни от ЕС.

Освен това Египет, Турция, Иран и Южна Корея, както и други страни от Африка и Югоизточна Азия също купуват значителни количества царевица от Украйна. С оглед на очакваните проблеми с доставките на царевица и фуражно зърно, европейските цени на царевицата на Matif се повишиха рязко и ще продължат да растат.

Предният мартенски договор вече се търгуваше на нов рекорден връх от 340 евро за тон във вторник миналата седмица и се повиши с още 30 евро до 370 евро за тон до обяд в сряда.

Украйна е най-важният доставчик на царевица за Европа

ЕС като цяло – за разлика от пшеницата или ечемика – е един от най-големите в света нетни вносители на царевица за фуражи, като Украйна е основният доставчик. USDA оценява общия внос от ЕС 27 през настоящата година на 15 милиона тона - това е почти една пета от целия обем на потребление от около 80 милиона тона.

Според данни на Комисията, около 11 милиона тона от това количество вече са били внесени от началото на текущата пазарна година. При почти 6 милиона, повече от половината от тези доставки идват от Украйна. Други 3,3 милиона тона европейски внос на царевица идват от Бразилия, а останалата част идва от Канада и Сърбия и Молдова. Загубата на Украйна като доставчик вероятно ще създаде проблеми за европейците през настоящия сезон, тъй като 4 милиона тона търсене все още са неуредени и Бразилия едва ли е в състояние да достави поради сушата.

Но големите проблеми могат да дойдат следващата година, ако украинските фермери не могат да засеят царевица тази пролет и да я приберат тази есен. 

Румъния, Унгария и Франция не могат да запълнят пропуските

Въпреки че в ЕС има и някои големи производители на царевица, по-специално Румъния, Унгария, България и Франция, те едва ли ще могат да запълнят празнината, оставена от Украйна. Според данните на BLE, Германия също трябва да внесе около 4 до 5 милиона тона о общ обем на потребление от 7,0 до 7,5 милиона тона. Почти 2 милиона тона от това идват от Украйна, останалите основно през Дунав от Югоизточна Европа. Но други международни вносители сега се опитват да купуват там, за да заменят украинските доставки.

В допълнение към румънската царевица, търговските компании наскоро бяха резервирали няколко кораба с френска царевица, за да покрият доставките до близки дестинации в ЕС като Иберийския полуостров и страните от Бенелюкс, казаха търговци пред Ройтерс. В момента в украинските складове има около 3 милиона тона царевица, предназначена за износ. „Купувачите вече трябва да прибягват до друг произход, което би трябвало да доведе до значително напрежение на пазарите на зърно и маслодайни култури“, очаква френски анализатор.

Въпреки това, тъй като царевицата става все по-оскъдна в Европа и цените продължават да се покачват, вносителите на фуражи скоро ще трябва да търсят другаде своите стоки. „Голяма дупка внезапно се отвори в графика за доставки на производителите на фуражи, включително в Бенелюкс, Иберийския полуостров, Близкия изток и Северна Африка“, каза търговец. „Някои потребители и търговци на царевица бяха принудени да купуват алтернативни доставки на почти всякаква цена".

Китай се нуждае от големи количества, но Бразилия почти не се доставя

Липсващите в момента количества са трудни за оценка. Всеки ден, през който украинските пристанища са блокирани,  означава, че около 100 000 тона царевица не сигат до световните пазари", каза търговец пред агенция Ройтерс. Друг проблем изглежда е, че някои кораби напуснаха Украйна бързо, когато избухна конфликтът, докато бяха само частично натоварени или без пълни документи.

„Вносителите в няколко държави от ЕС водят преговори с националните си правителства, за да видят какво може да се направи с тези плавателни съдове“, съобщава Reuters. Тъй като ЕС като цяло всъщност няма излишък от царевица, вносителите може да трябва да търсят много по-далеч. В САЩ или Южна Америка. Но има проблеми: ниските запаси в Бразилия, след като сушата сериозно засегна производството на първата царевица, може да увеличат търсенето от Съединените щати, смятат анализаторите.

Факт е също, че Китай очевидно е резервирал няколко милиона тона украинска царевица, която да бъде изпратена през следващите месеци, съобщава Reuters. "Големият въпрос сега е какво ще направи Китай, ако големите му покупки на царевица от Украйна не могат да бъдат изпратени."

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X