НАЙ-МАЩАБНОТО СЪБИТИЕ ЗА АГРОБИЗНЕС СТАРТИРА УДАРНО

„Седмото издание на единственото по рода си на Балканите събитие за агробизнес е най-мащабното до момента“. Това обяви главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов на пресконференция днес по повод откриването на международните изложби АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ 2022. В мегафорума участват над 560 фирми от 25 държави. Присъстват производители и дистрибутори от над 170 сектора. Има богата съпътстваща програма с 25 събития за пет дни. Най-авангардните иновации сред 49 продукта на 26 фирми и 11 научни института отново ще бъдат отличени на специална церемония утре в 16:30 в зала „Пловдив“ на Конгресния център.

В пресконференцията се включиха съорганизатори и партньори на Международен панаир Пловдив в реализирането на мегафорумаза земеделие, вино, храни и оборудване. Той се провежда под егидата на Министерството на земеделието и заместник-министър Момчил Неков изтъкна неговата важност като платформа за директни контакти на бизнеса с институцията. „Министерството на земеделието става партньор в цялата верига от фермата до трапезата“, подчерта пред медиите той и се спря на акценти в Стратегическия план за Общата селскостопанска политика за следващия програмен период.

„За първи път в България националното съфинансиране вече не е на минимално равнище и е по-високо от европейското“, обясни зам.-министър Неков. „Целта ни е през следващия програмен период да брандираме нашите продукти като такива с добавена стойност“, заяви той. По думите му най-важно към днешна дата е осигуряването на продоволствието за населението в Европейския съюз. „От тази гледна точка искам да ви успокоя, че Министерството на земеделието вече си е направило анализите и сме взели мерки, за да осигурим на потребителите достъп до най-важните продукти“, каза Неков. Той акцентира още върху развитието на късите вериги на доставка. „В България имаме климатично-почвените условия, за да си изхраним населението и повече“, обясни той. По думите му Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, която е с годишен бюджет от над 50 млн. лева, започва прием след 14 март по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“, а от 1 април стартира приемът по мярка „Инвестиции в предприятия“. Заместник-министър Момчил Неков информира, че са започнали разговори с производителите на вино за развитието на винен туризъм в България, оформянето на винените райони и защитените географски указания. По думите му най-важното е да се затвори производствения цикъл, за да остава добавената стойност за винарите в България.

Председателят на Селскостопанска академия проф. Мартин Банов подчерта, че в следващите пет дни на територията на Международен панаир Пловдив постиженията на науката срещат директно бизнеса и с това събитието е без аналог. Именно в Международен панаир Пловдив ще бъдат представени новостите при сортовете семена, породите животни, технологии за обработване на почвата, отглеждането на различни култури и производството на храни. „Селскостопанска академия е партньор на форума от дълги години и се надяваме на успешно изложение, което ще допринесе в създаването на полезни контакти“, каза проф. Банов.

Николай Митев, председател на най-новата, но най-активна и съдържателна Асоциация на производителите и вносителите на агротехника и технологии в България (АГРОТЕХ), съобщи, че в нея вече участват 44 фирми. „Нашата цел е чрез обединението да допринесем за развитието на земеделието“, каза той. АГРОТЕХ е съорганизатор на АГРА 2022 и според Николай Митев, сътрудничеството ще продължи и за следващите изложения. Той благодари на Международен панаир Пловдив за професионализма, защото за първи път по световен стандарт се представя едра земеделска техника и технологии на закрито.

Висока оценка за стартиралата днес АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ дадоха председателят на Лозаро-винарската камара Йордан Чорбаджийски и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев. Проф. Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии, поясни, че за производителите на хранителни продукти и напитки най-важна е оценката на потребителите. Те ще отличат най-добрите продукти от международните изложби ВИНАРИЯ, ФУДТЕХ и ВКУСОВЕ ОТ ИТАЛИЯ.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X