ФЕРМЕРИ МЕРЯТ СИЛИ В СЕДЕМ СЪСТЕЗАНИЯ НА ЮБИЛЕЙНИЯ СЪБОР НА ОВЦЕВЪДИТЕ

В седем различни състезания ще мерят сили фермери от цялата страна на десетото юбилейно издание на Събора на овцевъдите от 6 до 8 май т. г. край Петропавловския манастир. Победителите, освен овациите на публиката ще получат специални плакети и различни парични награди.
Първата надпревара ще е майсторското обезкостяване на агнета с Ути Бъчваров. Състезанието ще е на 6 май от 13,00 до 14,00 ч. и в него може да се включи всеки желаещ, който може умело да разфасова месо. Единственото условие е всеки участник да ползва свой нож.


Същия ден от 15,00 до 16,00 ч. за първи път на събора ще се проведе конкурс за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко. Фермерските продукти ще бъдат оценявани по плътност, структура, цвят, масленост и вкус, както от експерти, така и от жури от публиката.
Заради големия интерес и тази година състезанието по ръчна стрижба с овчарска ножица ще е в два дни. То ще се проведе на 6 и 7 май от 14,30 до 15,30 ч., като се изисква участниците да ползват своя овчарска ножица.
За събота, 7 май, са насрочени двете надпревари по доене. В 11,00 ч. ще започне състезанието по машинен млеконадой от кози, а от 15,30 до 17,0 ч. ще е най-масовото състезание – ръчно доене на овце. Завидни умения в ръчното доене миналата година показаха 26 участника – мъже и жени, както и пет деца, най-малкото от които на 5 години.


В събота и неделя ще са и зрелищните състезания по теглене на товари от най-големите коне-тежковози в България. Те ще се проведат в различни категории на специално оформен терен на 7 май от 10,00 до 18,00 ч. и на 8 май от 10,00 до 16,00ч. Посетителите ще се радват на различни конни демонстрации и атракции.
В последния ден на събора, 8 май, от 11,00 ч. ще е безспорно най-атрактивното състезание за най-тежък коч. Победителят ще бъде определен безпристрастно от кантара, а фермерът, собственик на животното победител, ще получи парична премия от 1000 лева . Категоричният първенец миналата година бе 170-килограмовият Мани, кръстоска от породите Беграмска и Аваси.
Във фермерските надпревари може да участва всеки желаещ, като записванията за участие са на място, преди старта на всяко състезание.
Съборът на овцевъдите, по традиция, ще съчетае най-традиционния български поминък – овцевъдството с народната битова култура и фолклор. Десетото юбилейно издание от 6 до 8 май 2022 г. ще предложи запомнящи се преживявания за професионалистите в бранша, почитателите на народния бит и творчество, любителите на старовремските кулинарни традиции и на здравословните фермерски храни.
Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини