Национална асоциация на картофопроизводителите обявява стачна готовност

С писмо до Министъра на земеделието от 04.03.2022г. е поискана спешна среща за прекратяване на целенасочения геноцид срещу картофопроизводителите и останалите производители на плодове и зеленчуци в България, се казва в съобщение, разпространено от Асоциацията. Допускане на изключването на трапезните картофи в регламента по обвързано подпомагане за новия програмен период, липсата на адекватно целево подпомагане за компенсиране на загубите на производителите, причинени от ковид пандемията, вече трета година, допускането на регулярно източване на бюджета по обвързано с производството подпомагане за зеленчуци , неглежиране на контрола и регулациите при търговията с плодове и зеленчуци на едро и дребно, отказът от защита и въвеждане на обратно начисляване на ДДС , са само една малка част от проблемите, които системно унищожават сектора.

Върхът на тази неадекватна политика бе Проектът на стратегическия план на България за новия програмен период 2023-2027, където сектор ,, Плодове и зеленчуци“ бе оставен с най – ниско ниво на подпомагане от всички сектори спрямо определените потребности, докато целенасочено се върви към унищожаване на сектора за сметка на интервенции, при които не се произвежда храна и сектори в които има разработени порочни практики за източване на огромен финансов ресурс.

Липсата на адекватно поведение и експертиза от страна на отговорните служители на МЗм, дава възможност на ретроградни сили да прокарват лесно порочните практики за източване на финансовия ресурс, предвиден за истинските земеделци и поставя производителите на плодове и зеленчуци в изключително унизителни условия. Продоволствената сигурност на страната е нарушена, а обезпечаването на населението с хранителни продукти, с изключение на брашно и олио е невъзможно, казват от НАК.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X