Десислава Танева: Държавна фирма пред ликвидация попълва резерва за 1 млрд. лева

„Сделката със закупуване на зърно от правителството поражда съмнения. Всеки в сектора се пита какво се крие зад тази сделка. Мотивите ги разбираме, но след три месеца идва нова реколта. Подходът буди съмнение. Отделиха се повече от милиард и 100 милиона лева, купувач се оказва не държавния резерв, а едно дружество на Министерство на земеделието „Сортови семена Елит“, което няма дейност. Изведнъж на това дружество му се увеличава капиталът с над един милиард лева, то е с Борд на директорите от мандата на ГЕРБ. С това увеличение ще се закупят зърнени храни“. Това заяви бившия министър на земеделието Десислава Танева по Nova News.

„Вицепремиерът Асен Василев обяви, че сделката ще е с условие на съхранение у самите продавачи, цените са вече с 30% по-ниски от пазарните. Всеки в сектора се пита какво се крие зад тази сделка. Кой ще има мотив да продава на по-ниска цена?“, попита Танева.

„Ресорният заместник министър на земеделието, който е от квотата на „Продължаваме промяната“ е увещавал борда на директорите вече два дни как трябва да разпишат договори с посредници, които явно предварително са избрани, за да може да тръгне търговията и бързо да се изкупи това зърно“, заяви Десислава Танева.

„Държавата излиза и дава анонси, предприема действия против всякаква европейска и национална регулация. Заяви се влизане на пазара на зърното в България, за да се формира запас, изглежда логично. Има военен конфликт близо до нас между страни, които са основен производител на зърно в световен мащаб. Но ние имаме достатъчно количества за изхранване на населението“, добави тя.

„Хаосът пред магазините се създаде от управляващите. Хората се притесниха, подходът на държавата бе възможно най-грешен. Нямаше компесаторен подход за земеделски производители, животновъди, за хранителните продукти“, допълни тя.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X