Украинските зърнопроизводители изнемогват, затвориха най-голямата ферма за яйца в Европа

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призовава земеделските стопани да засеят възможно най-много земя, за да защитят доставките на храни. Няколко от най-големите агробизнесмени в страната обаче твърдят, че това няма как да случи на някои места, ако войната продължава.

Страната трябва да организира пълноценна сеитбена кампания на цялата си територия, „доколкото това е възможно“, заяви Зеленски във видеоклип, публикуван в петък. „Всичко зависи от хората и ситуацията, защото става въпрос за живот“.

Украйна е вторият по големина в света доставчик на зърнени култури и най-големият износител на слънчогледово олио, отбелязва Bloomberg.

Една от най-големите украински земеделски компании, UkrLandFarming, съобщи, че няколко нейни мениджъри са били убити в Суми, северна Украйна, и в Киев.

В резултат на руската инвазия UkrLandFarming е загубила най-малко 120 000 хектара земя в Херсонска, Одеска и Николаевска област, или около една трета от поземления си портфейл. Принудена е да затвори три ферми за яйца, включително най-голямата в Европа – фабриката в Чернобаевка край Херсон, където умират 3,1 милиона кокошки носачки.

„Продължаваме да произвеждаме яйца, мляко и се подготвяме за сеитбения сезон в онези райони, където ситуацията е повече или по-малко стабилна.  „Осъзнаваме, че сеитбената кампания, която сега е толкова важна, е застрашена от прекъсване“, „, заяви говорителят на компанията Евгений Манженко от Киев, където служи в украинската армия, защитаваща града., цитиран от bloombergtv.bg.

Друга селскостопанска компания – IMC SA – иска да продължи дейността си, но не допуска работници до много полета поради опасения за тяхната безопасност. Земите, притежавани от компанията, която е сред 10-те най-големи агробизнеса в Украйна, са концентрирани в северната част на страната, където руските сили окупират села. Мостовете и пътищата са разбити, а шосетата са минирани и това усложнява сеитбата, която обикновено се извършва до средата на май.

„Полтава, надяваме се, ще бъде засята, но другите полета не, защото просто ни е страх да изпратим хората си. Наистина ни се иска войната скоро да приключи и тогава  ще се опитаме да засадим навсякъде. Но честно казано, никой не знае“, казват от компанията.

Компанията отглежда зърнени и маслодайни култури на около 120 000 хектара, а също така произвежда мляко и млечни продукти.

IMC обикновено произвежда около 700 000 тона царевица и 130 000 тона пшеница за износ. Понастоящем тя се фокусира върху осигуряването на местни запаси и подпомага правителството при доставките на детски храни и други стоки от първа необходимост.

Тя управлява и млекопреработвателно предприятие и служителите не могат да доставят фураж или ветеринарни услуги до оборите, в които се отглеждат около 1000 крави. Електричеството е спряно в четвъртък, което прекъсва захранването на доилните машини.

MHP SE, друг голяма агрокомпания, заяви, че 50 000 хектара от земята й са окупирани от руската артилерия, но планира да засее останалите си земи до две седмици.

Украинското земеделие е едно от най-големите в света и предлага своите зърнени храни и растителни масла в Азия, Европа и Африка. Военният конфликт възникна в жизненоважен момент за работата на полето, застрашавайки хранителната система на Украйна и световната верига за доставки.

Според оценките на Организацията на обединените нации 20-30% от полетата, които обикновено се използват за отглеждане на зимни зърнени култури, царевица и слънчоглед, ще останат незасадени или неприбрани за предстоящия сезон 2022 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X