АЗПБ с апел към премиера заради бездействие на БАБХ

  • Износът на яйца и птичи продукти от България може да бъде забранен, поради липса на мерки за справяне с болестта „птичи грип“
  • Птицевъдните ферми се обезщетяват по най-ниските цени, независимо от вида на производството и възрастта на птиците, което е предпоставка за укриване на заболяването

Асоциация на земеделските производители в България (АЗПБ) изпрати до премиера Кирил Петков апел във връзка с усложнената епизоотична обстановка от инфекциозното заболяване Инфлуенца по птиците („птичи грип“). АЗПБ работи активно по проблема през последните месеци, но няма никакъв резултат за решаването му и не се предприемат необходимите и своевременни действия от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). С казуса на няколко пъти беше запознат и земеделският министър Иван Иванов.

Създалата се негативна ситуация засяга икономическата жизнеспособност и безопасността на произвежданите от птицевъдите крайни продукти, особено важни в контекста на настоящата многопластова криза. Опериращите в този сектор членове на АЗПБ все по-остро поставят проблема пред нас, настоявайки за неговото решаване. За голямо съжаление Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не може или не иска да се справи ефективно с разпространението на това заболяване.

До октомври миналата година, заболяването засягаше предимно областите- Пловдив, Хасково, Стара Загора и имаше единични случаи в областите Ямбол, Ловеч, Плевен и Добрич. Характерно за всички тези области е фактът, че там има интензивно отглеждане на водоплаващи птици.

От ноември 2021 г. се наблюдава разпространение на „птичи грип“ и в област Пазарджик. Установени са случаи и в областите – София и Бургас, но тене се регистрират и обявяват по надлежния ред, което е изключително опасно.В областите Пловдив, Хасково, Стара Загора през есента на 2021 г. и началото на 2022 г. има поредица от нови нерегистрирани и необявени случаи на „птичи грип“.

България е нетен износителна яйца от стокови носачки, на разплодни яйца и други птичи продукти. Липсата на радикални мерки относно справянето с инфекциозното заболяване у нас, рискува страната ни да бъде поставена под особен надзор от Европейската комисия и да бъдат забраненивътрешно-общностни сделки, както и сделки с трети страни на районен принцип. Това ще доведе до забрана за износ на продукция и от незасегнати от заболяването ферми от тези райони, се казва в писмото до министър-председателя.

Към момента БАБХ не прилага ефективни и навременни мерки в тази ситуация и демонстрира нехайство. Птицевъдните обекти, които са били засегнати от заболяването „птичи грип“, след принудителното унищожаване техните птици и продукти (яйца и др.), не се обезщетяват адекватно спрямо стойността на категорията, към която принадлежат, а именно за яйца: био, свободно, подово или клетъчно отглеждане, а птиците не се обезщетяват по възраст и начин на отглеждане Това поведение на БАБХстимулира укриване на заболяването и спомага за неговото разпространение, също така поставя всички производители подтежък икономически риск.

Повечето птицевъдни фермиизпълняват дългосрочни ангажименти по инвестиционни проекти,подкрепени от ЕС, по които се изисква спазване на определени производствени и икономически параметри в рамките на целия период на мониторинг. В тази ситуация обаче бездействието на БАБХ по отношение на „птичи грип“ прави невъзможно тяхното спазване,като се създават предпоставки за тежки санкции към фермерите-бенефициери.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X