John Deere тества електрически автономен трактор


John Deere пусна видео на напълно електрически трактор, захранван от батерии. Известен като SESAM2, той е вече на полето и преминава тестове.

Тази най-нова концепция, която също може да работи автономно, е по-нататъшно развитие на проекта SESAM, представен за първи път на SIMA 2017. Разработена и тествана в Европа, концепцията, показана на щанда на John Deere на френското изложение SIMA, беше макет на шаси 6R с дизелов двигател, заменен с батерия от 130 kWh. Електричеството беше използвано за захранване на адаптирана безстепенна трансмисия DirectDrive.

Едно зареждане на батерията на концепцията SESAM издържа до четири работни часа при типични операции в смесен режим и на SIMA служители на John Deere подчертаха, че са необходими по-ефективни или по-големи батерии, за да могат да работят през целия ден.

Създаден като част от същия немски проект Gridcon 2 за намаляване на емисиите от селскостопански машини до нула, прототипът SESAM2 не само изглежда различно, но има много по-голяма батерия от 1000 kWh. 500 kW отиват за изцяло електрическото задвижване с налични 1000 kW за захранване на инвентар. Тази допълнителна мощност трябва да позволи на SESAM2 да работи до 10 часа при 80% натоварване на двигателя с пълна батерия.

Подобно на първоначалната концепция, видяна на френското изложение,  SESAM2 все още се основава на рама на 6R. Батерията очевидно е вградена по цялата дължина на трактора, който вероятно тежи около 18 тона.

На полето кабината може да бъде пусната в челната зона, което позволява на оператора да следи трактора и да прави настройки, където е необходимо. Това не е толкова неефективно, колкото може да звучи, защото SESAM2 е проектиран да работи в рояци, позволявайки на един оператор да наблюдава и контролира множество машини, работещи в едно и също поле.

Отделящата се кабина и безжичната комуникация от машината са част от SESAM2, което позволява на трактора да се управлява ръчно или автоматично – със или без кабина.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X