Инвазията на Русия в Украйна предизвика хаос на стоковите пазари

Представителите на големи международни компании коментират, че инвазията на Русия в Украйна предизвика хаос на глобалните стокови пазари и „предстои трудното им адаптиране към липсата на доставки на суровини от Русия и Украйна”. Освен пшеница и слънчогледа Русия е ключов доставчик на петрол, природен газ, въглища, алуминий и никел, докато Украйна е основен производител и износител на хлебно и фуражно зърно, маслодайни семена и растителни масла. Войната драстично промени прогнозите за експортните възможности на страните от Черноморския регион предвид очакван драстичен спад в износа на зърнени храни от Русия и Украйна. Според водещата европейска аналитична агенция Strategie Grains общият износ на пшеница от Русия и Украйна през текущата маркетингова 2021/22 г. (юли-юни) може да се окаже с 11 млн.т по-малък от предварителните прогнози, а при царевицата намалението е с 12 млн.т. Експертите предупреждават, че в условията на военен сблъсък е изключително трудно да се правят разчети за следващия сезон 2022/23 г. и това е още едно обяснение за рекорден ценови волаталитет.

Междувременно прогнозите за производството на пшеница в Евросъюза през следващия сезон са оптимистични. Strategie Grains очаква реколта от пшеница в ЕС през 2022/23 г. в размер от около 127 млн.т, като оценката за износа е увеличена в сравнение с февруарската прогноза с 2 млн.т – до 32,5 млн.т.

В рамките на изминалите седем дни (11-17.03.) цената на майския контракт пшеница на борсата в Париж (Euronext) се колебаеше в диапазон EUR360-392,50/т, а юнският контракт царевица „плуваше” в границите EUR329-354/т.

В крайна сметка след резки двупосочни колебания цената на пшеницата при закривани на борсата на 17 март се върна към нивата от края на предходния седмичен период – около EUR 368/т. В същото време цената на юнската царевица отстъпи от пиковите стойности и при закриване на борсата в четвъртък ерозира до EUR 331,25/т.

Експортните котировки следваха динамиката на фючърсите. На 17 март френска мелничарска пшеница 11,5-12,5% протеин се предлагаше за износ от Руан средно по EUR385/т FOB, а френската царевица се котираше за износ от Бордо по около EUR370/т FOB, в сравнение с EUR230/т FOB Руан и EUR228/т FOB Бордо през същия период на 2021 г.

Според Bloomberg повечето руски черноморски експортни терминали продължават да товарят пшеница за износ, но обемите са ограничени от наложения санкционен режим и драстичното поскъпване на застраховките при морския транспорт. По данните на AgFlow (Женева) през първата половина на март в руските пристанища бяха натоварени за износ със селскостопански стоки (най-вече зърно) общо 73 кораба, в сравнение с 220 кораба през същия период на 2021 г. Експертите отбелязват известно раздвижване в руските пристанища на Азовско море.Тези дни от Азов за Турция отплуваха кораби натоварени със слънчогледово масло. Ценовата информация е много ограничена, като търговците споделят, че експортните котировки на руска пшеница 11,5-12,5% протеин се задържат на равнище около $430/т FOB Новоросийск, а царевицата – по $367/т FOB ($280/т и $260/т FOB съответно към 18 март 2021 г.).

Товаренето на кораби в украинските пристанища е спряно. Въпреки продължаващите усилия за увеличаване на износа с железопътния транспорт през западните граници на страната, обемите на експорта са твърде ограничени. Наскоро в Украйна беше въведена система за лицензиране на експорта на пшеница, царевица и слънчогледово масло. Експертите от Международния съвет по зърното коментират, че размерите на загубите на инфраструктурата в Украйна не е известна и повредите на железопътните линии и складовите съоръжения могат да се отразят на доставките в дългосрочен план.

Игор Валентович

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X