Зам.министър заплаши, че ще спре износа на зърно, нова фирма за животновъдство ще купува за резерва, 1 млн. лв комисионна за ССБ

Министреството на земеделието ще замени държавното дружество „Сортови семена Елит” с друго предприятие от системата на агроведомството – “Врана” ЕАД, което да изкупи необходимото количество зърно за „Държавния резерв” до 2023 г. Това съобщи зам. министърът на земеделието Иван Христанов в интервю за предаването „Офанзива” по телевизия „Нова нюз”.

„Врана“ ЕАД произвежда и продава висококачествена животинска и растениевъдна продукция при условията на реална конкуренция. Стопанство „Врана“ се намира на около 11 км от София в източна посока и има над 100 годишна история. То е преминало през различни етапи на развитие в своята история – придворно царско стопанство на цар Фердинант и цар Борис /1900 г.-1946 г./, ДЗС до 1963 г. До 1990 г е стопанство на бившето УБО и на Министерски съвет, след което “Врана” ЕАД е преобразувано в еднолично акционерно дружество с едноличен собственик на капитала – Държавата и принципал Министерство на земеделието и храните. Това става през 2015 г.

“Врана” ЕАД още с учредяването си е създадена като търговско дружество за осъществяване на търговска дейност и реализиране на печалба в сферата на преработвателната промишленост и селското стопанство. Към настоящия момент фактическата дейност на дружество, която осъществява, се изразява в производство на селскостопански животни и продукция от растителен произход, както и отдаване на недвижими имоти под наем, собственост на дружеството.

В активите на „Врана “ ЕАД, гр. София са 1 810 дка земеделска земя, кравеферма овцеферма, свинеферма и ферма за угояване на пуйки. В кравефермата се отглеждат около 200 животни от породите „Кафяво говедо“ и „Джерсей“. Всички животни са със сертификат за родословие от 1954 г. насам. В овцефермата се отглеждат около 200 животни от породите „Източнофрезийска“ и Синтетична популация на Българската млечна овца.

В интервюто за „Нова нюз” Иван Христанов обясни още, че изкупуването на пшеницата, царевицата и други фуражи, необходими за баланса, ще стане чрез брокери от Агенция „Държавен резерв”, така че държавата няма да плаща комисионни. Така ще бъдат спестени около 1 млн. лв. Поради големите обеми на сделките, които ще се сключват при изкупуването, ведомството очаква да се намали и комисионната на Софийската стокова борса, така че падне под 1 млн. лв.

На въпроса дали земеделците ще се съгласят да продават зърното си на държавата, при положение, че износът в момента е на по-високи цени от тези, по които „Врана” ще купува, зам. министър Христанов обясни, че има голяма вероятност износът на зърно да бъде спрян. „С темповете, с които в момента се изнася, цялото налично зърно в страната ще бъде експортирано за 4 месеца”, посочи той.

В момента, в който се достигне санитарният минимум, България ще поиска разрешение от Европейската комисия да наложат забрана за износ, като се задейства предвидена за целта процедура от европейското законодателство за осигуряване на продоволствената сигурност на държавите в ЕС.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X