Има риск земеделците да останат без опаковки и етикети

Доставките на хартия и картон в ЕС са почти парализирани. Редица фабрики за хартия стачкуват от януари. През миналата седмица работа спряха и френските фабрики. На фона на тези събития Европейската асоциация на производителите на опаковки съобщи, че отрасълът преживява криза поради липса на суровини.

Стачките във Финландия не спират от 3 януари, а 80% от хартията от стъклено влакно, използвана за етикети на европейския пазар, идва именно от тази страна. Като резултат производителите на опаковки вече нямат хартия и са принудени да спират производство. Стачката във Финландия ще продължи до 2 април, и никой не знае какво ще се случи след това. Налага се да се търсят други канали за доставки на по-високи цени. Цената на етикетите се увеличава минимум със 150%. Засегнати ще бъдат първо производителите на плодове и зеленчуци, които скоро ще трябва да събират реколтата.

Производителите смятат, че трябва да се намалят размерите на етикетите, за да се пести хартия. Друг вариант е преминаването на пластмасови подложки вместо картон. Но тук има проблем – датчиците за автоматичните линии за маркировка не разпознават PET. Единсвената алтернатива е доставката на суровина за опаковки от Азия, Южна Америка и Близкия Изток. Но качеството ще е много по-лошо.

Междувременно големите компании, занимаващи се с търговия, изучават възможностите за печатане на етикетите непосредствено върху опаковките. Някои производители на опаковки като датската компания Dutch Graphic Group спряха работа.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X