Мехмед Дикме: „Врана“ няма капацитет за закупуване на зърно

Новото дружество, посочено от държавата – „Врана“ няма капацитет да направи такава голяма сделка за изкупуването на зърна за над 1 млрд. лева. Това заяви в студиото на „120 минути“ бившият земеделски министър Мехмед Дикме. Десет дена вече в България няма пазар на зърно, откакто правителството обяви, че ще изкупува. Износителите чакат да видят дали кабинетът ще разреши, дали ще забрани, на каква цена евентуално ще стават сделки. „Не е е работа на правителството да се занимава с цени“, категоричен е Дикме. Той каза още, че подкрепя идеята за изкупуване на зърното, защото ако войната продължи, ако Украйна не успее да ожъне пшеницата, както и да засее слънчогледа и царевицата, то със сигурност към зимата ще има глобална продоволствена криза. Има смисъл от запаси, но не сега, казва още той.

Българската банка за развитие да даде нисколихвени или безлихвени кредити за закупуване на зърно на мелничарите и да има тримесечни запаси за брашно. Другото е да се купи на зелено пшеница, така че в земеделците да влязат веднага свежи пари. Само след седмица започва сеитбата на слънчогледа и царевицата, но земеделците още не са си продали пшеницата, тя стои на склад и те нямат пари. Основен виновник за това е държавата със своята неяснота. Има стопани, които са готови да дадат пшеница на зелено на 500 лева, каза още Дикме. Държавата трябва да се презапаси не сега, а за догодина когато може да има проблем с осигуряването на прехраната.

Новото дружество, посочено от МЗм за изкупуване на зърното „Врана“ изобщо няма капацитет и се търси откъде да мине сделката, а като стане гаф да има кой да опере пешкира, коментира Дикме и препоръча парите да се дадат на Държавния резерв, който има механизъм и опит в подобни сделки. Има много механизми за контрол, че зърното няма да се изнесе от складовете, най-малко е чрез субсидията. Всички зърнопроизводители са зависимо от ДФЗ, от аграрното министерство по отношение на субсидиите. Така че при нарушение може да се спре помощта за единица площ. Има вероятност обаче производителите на зърно да излязат на протест, защото те вече трупат сериозни загуби.

Хората трябва да бъдат спокойни, че няма опасност от недостиг на пшеница, брашно и хляб, каза в заключение бившият земеделски министър.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X