loader image

Производството на гуми в Европа е пред спиране

Войната в Украйна продължава да създава проблеми на индустрията, като към тях се прибавя още един. По-рано беше съобщено за недостиг на никел за батериите за електромобили, а сега стана ясно, че същото се отнася и за саждите, които са необходими за производството на каучукови изделия като гуми.

Проблемът е, че основният производител на сажди е именно Русия, предупреждават от Германската асоциация на гумената индустрия (WDK). Производителите на каучуковите изделия – не само гуми, но и маркучи и уплътнение, вече изчерпват запасите си и скоро ще се усети недостиг. А от него ще бъдат засегнати именно автомобилните компании.

„Саждите са незаменим материал за нашето производство и досега повече от 1/3 от него идва от Русия. Руските доставки са спрени, а европейските мощности не са достатъчни, за да отговорят на търсенето“, каpва Борис Енгелгард, главен изпълнителен директор на WDK.

Закупуването на тези суровини от предприятия извън Европа засега е невъзможно, тъй като не е изградена логистика (самият процес е много бавен), както заради липсата на транспортни мощности. Самите сажди се използват като подсилващ компонент при производството на каучук и пластмаса.

Около 70% от общата продукция отива за производство на гуми и 20% за каучукови изделия. Останалата част от обема се използва като черен пигмент, който забавя стареенето на пластмасите. Той им придава специални свойства – електропроводимост, антистатичност, способността да абсорбират ултравиолетова радиация и радарно лъчение.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X