Цените на говеждото месо се покачват от месеци в ЕС. Сега, след тежка пазарна криза, цените на свинското ще се повишат значително.
Икономистите казват, че цените винаги измерват недостига. Това важи и за цените на месото. Ако вярваме на това твърдение, то означава, че в ЕС има значителен недостиг на говеждо месо от месеци насам. Цените са достигнали исторически върхове както на ниво производител, така и на дребно.
При свинското месо не е така. Но в момента цените му се покачват бързо. След месеци на минус, свиневъдите скоро ще могат да очакват отново приходи, с които да покрият разходите. Но също така е факт, че увеличението на цените и оскъдното предлагане на говеждо и свинско месо едва ли имат нещо общо с войната в Украйна.
Сегашната ситуация вероятно е по-скоро следствие от икономическите кризи и селскостопанската политика през последните години. За животновъдите коронакризата и сривът на кетъринг индустрията доведоха до най-ниските цени в историяа и масово отказване на животновъдите. Последиците от това вече се усещат.
При свинете спадът в продажбите, причинен от Коронакризаа, се влошава отновите огнища и последиците от АЧС. Германските компании загубиха експортните пазари – особено Китай – и тези животни, които не бяха изнесени тогава, също оказаха натиск върху вътрешния пазар и, разбира се, върху цените. Много свиневъди не можаха да се справят с това икономически и се отказаха. И в двата пазарни сегмента имаше безпрецедентен взрив в разходите за фураж, енергия и гориво. Перфектната буря – биха казали анализаторите .
Говеждо месо: предлагането се свива бързо Как изглежда самозадоволяването на германския пазар на месо след тази тежка криза? Високите цени говорят сами за себе си: те казват – лошо! Федералната агенция по земеделие (BLE) все още не е изчислила баланса на самодостатъчност за 2021 г., така че трябва да се задоволяваме с данните от 2020 г., които все още не отразяват напълно кризата. Но вече се очертават проблемите.
За говеждо месо BLE отчита степен на самодостатъчност от 94,6% за 2020 г. Значителен спад в сравнение с предходната година, когато все още беше 97,4%. Според това в Германия се произвеждат около 1 124 000 тона говеждо месо, а потреблението е около 1 188 000 тона. На глава от населението това е относително стабилно – около 14,3 кг през последните години. Но не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед.
Причината: Европейският пазар на месо е изключително преплетен – за свинско и говеждо месо – и работи чрез интензивен обмен на стоки между страните. Това може да бъде впечатляващо демонстрирано в Германия. Изнасят се 359 000 тона говеждо месо – това е почти една трета от обема на производството. По-голямата част от този износ – а именно 93 процента отива за други страни от ЕС като Франция, Италия, Холандия или Дания – и само 7 процента се продават в трети страни – като Норвегия или Швейцария. От друга страна, с 460 000 тона, почти 40 процента от немското потребление се внася. И тук лъвският дял, почти 90 процента, идва от други страни от ЕС – и само около 10 процента от трети страни – като Аржентина.
Свинско: Цифрите все още не показват мащаба на кризата
За свинскоjо месо статистиката на BLE за 2020 г. все още показва степен на самодостатъчност (SVG) от 125% – в сравнение със 122% през предходната година. Причината за увеличението на SVG е значителният спад на потреблението от 46,9 кг на 45,5 кг на глава от населението – преди две години беше дори 50 кг. И тази тенденция изглежда продължава. Производството вече се е свило значително до 4 733 000 тона през 2020 г. – при потребление от 3 785 000 тона.
Търговията в рамките на ЕС обаче е много по-важна, отколкото в случая с едър рогат добитък, а също така е много по-сложна, поради масовият внос на милиони прасенца от Холандия и Дания. Преобразувано в кланично тегло, вносът на прасенца представлява почти 10 процента от обема на продукцията, според данните от BLE. Освен това Германия изнася и живи прасета и прасенца – например за Полша.
И вътрешноевропейската търговия със свинско месо също е от голямо значение и показва силната взаимозависимост на европейския пазар на свине. От Германия се изнасят почти 2 278 000 тона свинско месо – това е почти 50 процента от продукцията. От тях 580 000 тона или 25 процента са отишли за трети страни през 2020 г. (преди AЧС, главно за Китай). При 956 000 тона вносното количество не е било толкова голямо – но все пак отговаря на една четвърт от германското потребление. Става очевидно, че европейският пазар на месо – особено пазарът на свине – трябва да се разглежда като система, в която промените в една област бързо водят до значителни ефекти в друга област.
agrarheute.com