Произвеждат ли фермерите твърде малко месо? Според цените в Европа – да

Цените на говеждото месо се покачват от месеци в ЕС. Сега, след тежка пазарна криза, цените на свинското ще се повишат значително.

Икономистите казват, че цените винаги измерват недостига. Това важи и за цените на месото. Ако вярваме на това твърдение, то означава, че в ЕС има значителен недостиг на говеждо месо от месеци насам. Цените са достигнали исторически върхове както на ниво производител, така и на дребно.

При свинското месо не е така. Но в момента цените му се покачват бързо. След месеци на минус, свиневъдите скоро ще могат да очакват отново приходи, с които да покрият разходите. Но също така е факт, че увеличението на цените и оскъдното предлагане на говеждо и свинско месо едва ли имат нещо общо с войната в Украйна.

Сегашната ситуация вероятно е по-скоро следствие от икономическите кризи и селскостопанската политика през последните години. За животновъдите коронакризата и сривът на кетъринг индустрията доведоха до най-ниските цени в историяа и масово отказване на животновъдите. Последиците от това вече се усещат.

При свинете спадът в продажбите, причинен от Коронакризаа, се влошава отновите огнища и последиците от АЧС. Германските компании загубиха експортните пазари – особено Китай – и тези животни, които не бяха изнесени тогава, също оказаха натиск върху вътрешния пазар и, разбира се, върху цените. Много свиневъди не можаха да се справят с това икономически и се отказаха. И в двата пазарни сегмента имаше безпрецедентен взрив в разходите за фураж, енергия и гориво. Перфектната буря – биха казали анализаторите .

Говеждо месо: предлагането се свива бързо Как изглежда самозадоволяването на германския пазар на месо след тази тежка криза? Високите цени говорят сами за себе си: те казват – лошо! Федералната агенция по земеделие (BLE) все още не е изчислила баланса на самодостатъчност за 2021 г., така че трябва да се задоволяваме с данните от 2020 г., които все още не отразяват напълно кризата. Но вече се очертават проблемите.

За говеждо месо BLE отчита степен на самодостатъчност от 94,6% за 2020 г. Значителен спад в сравнение с предходната година, когато все още беше 97,4%. Според това в Германия се произвеждат около 1 124 000 тона говеждо месо, а потреблението е около 1 188 000 тона. На глава от населението това е относително стабилно – около 14,3 кг през последните години. Но не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед.

Причината: Европейският пазар на месо е изключително преплетен – за свинско и говеждо месо – и работи чрез интензивен обмен на стоки между страните. Това може да бъде впечатляващо демонстрирано в Германия. Изнасят се 359 000 тона говеждо месо – това е почти една трета от обема на производството. По-голямата част от този износ – а именно 93 процента отива за други страни от ЕС като Франция, Италия, Холандия или Дания – и само 7 процента се продават в трети страни – като Норвегия или Швейцария. От друга страна, с 460 000 тона, почти 40 процента от немското потребление се внася. И тук лъвският дял, почти 90 процента, идва от други страни от ЕС – и само около 10 процента от трети страни – като Аржентина.

Свинско: Цифрите все още не показват мащаба на кризата

За свинскоjо месо статистиката на BLE за 2020 г. все още показва степен на самодостатъчност (SVG) от 125% – в сравнение със 122% през предходната година. Причината за увеличението на SVG е значителният спад на потреблението от 46,9 кг на 45,5 кг на глава от населението – преди две години беше дори 50 кг. И тази тенденция изглежда продължава. Производството вече се е свило значително до 4 733 000 тона през 2020 г. – при потребление от 3 785 000 тона.

Търговията в рамките на ЕС обаче е много по-важна, отколкото в случая с едър рогат добитък, а също така е много по-сложна, поради масовият внос на милиони прасенца от Холандия и Дания. Преобразувано в кланично тегло, вносът на прасенца представлява почти 10 процента от обема на продукцията, според данните от BLE. Освен това Германия изнася и живи прасета и прасенца – например за Полша.

И вътрешноевропейската търговия със свинско месо също е от голямо значение и показва силната взаимозависимост на европейския пазар на свине. От Германия се изнасят почти 2 278 000 тона свинско месо – това е почти 50 процента от продукцията. От тях 580 000 тона или 25 процента са отишли ​​за трети страни през 2020 г. (преди AЧС, главно за Китай). При 956 000 тона вносното количество не е било толкова голямо – но все пак отговаря на една четвърт от германското потребление. Става очевидно, че европейският пазар на месо – особено пазарът на свине – трябва да се разглежда като система, в която промените в една област бързо водят до значителни ефекти в друга област.

agrarheute.com

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X