Сектор птицевъдство в готовност на протестни действия, ако не бъде подпомогнат от държавата

От Асоциация на промишленото птицевъдство съобщават с протестно писмо до медиите, че са отправили апел за помощ от държавата и са готови за протести. „Вече година и половина сигнализираме за тежкото икономическо състояние на сектор птицевъдство, като сме водили срещи с министерство на земеделието и с министерство на икономиката, излагали сме позицията си в пресконференции и сме сигнализирали на медиите за това. От началото на ковид пандемията през 2020 година до момента няма адекватни мерки за подпомагане на птицевъдството и сме изключвани от всички помощи за животновъдството, с което си действие смятаме, че сме дискриминирани и обречени на сигурен фалит“, се казва в писмото на птицевъдите.


Сектор птицевъдство е с най-големия дял в животновъдството по обороти и по внесени данък добавена стойност и данък печалба в държавния бюджет, тъй като е над 95% на светло. Съответно секторът е в най-голямо затруднение, тъй като там, където са най-големите обороти съответно се образуват и най-големите загуби.

Секторът работи на загуба вече година и половина и продава под себестойност своята продукция. Суровините за фуражите, които образуват 70% от себестойността на продукцията ни, са безпрецедентно поскъпнали с над 100% и това неминуемо води до невъзможност на производителите да отглеждат животните си, да изпълняват бизнес плановете си и ангажиментите към държавата.

Секторът отчита огромни междуфирмени задлъжнялости, невъзможност за обслужване на кредити и плащане на ДДС към държавата. За изминалата 2021 г. беше изготвена методология, която изчислява натрупани загуби от над 80 милиона лева за сектор птицевъдство. Всичко това крие огромен риск за невъзможност за задоволяване продоволствената сигурност на нацията от птичи продукти – месо и яйца, казват от Асоциацията на промишленото птицевъдство в България.

На 23 март 2022г. Асоциация на промишленото птицевъдство ще има среща с министър Иван Иванов, в която секторът да изложи своите предложения за последен път преди да изрази гневните емоции на фермерите чрез протестни действия.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X