150 000 фермери излязоха на протест в Испания

150 000 фермери от цяла Испания протестираха в Мадрид през уикенда срещу високите цени на енергията, нарастващата инфлация и новия закон за хуманно отношение към животните. Те настояват за бързи действия от страна на правителството. Поради стачка на шофьорите на камиони в страната има значителни затруднения в доставките. Освен това испанците страдат от последствията от инфлацията и покачването на цените на енергията. Особено засегнати са земеделските производители. Цените на фуражите и бензина скочиха до небето, а инфлацията вече е 7,6 процента (Бел. ред. В България е официално 10%) Ето защо през уикенда стотици хиляди фермери отидоха до Мадрид, за да протестират. Около 150 000 демонстранти излязоха на улиците под лозунга „Земеделците се събуждат“. Те настояват за бързи решения за селскостопанския сектор от политиците.

Протести срещу нов закон за защита на животните Освен бързо облекчение, фермерие искат и да спрат Закона за хуманно отношение към животните, който има за цел да ограничи животновъдството и говедовъдството, но и коридата чрез по-строги разпоредби. Сред демонстрантите имаше и бикоборци.

Правителството на Испания се съгласи да предприеме действия Испанското правителство обеща мерки за намаляване на цените на енергията и бензина. На 29 март ще бъдат представени плановете за помощ. Премиерът Педро Санчес ще провежда кампания на ниво ЕС за съвместен отговор на ЕС на нарастващите цени на енергията.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X