Татяна Михайлова, изпълнителен директор на „Екофол“ АД: При ситуация на световен стрес, не подлагайте на стрес и пшеницата

„Екофол“ произвежда доказани листни торове вече 33 години

Интервю на Ася Василева
– Госпожо Михайлова, на пролетния семинар на пловдивските зърнопроизводители представихте най-актуалните предложения от продуктите на „Екофол“. Може ли да ги резюмирате за нашите читатели?

– Радвам се, че фирма „Екофол“ взе участие на семинара на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив. Едно дълго чакано мероприятие – и като информация, и като среща на колеги от бранша. Представихме новите продукти на „Екофол“ за 2022 г. Основно внимание обърнахме на състоянието на есенниците.
За радост на пловдивските земеделци, пшеницата в региона е в относително добро състояние, фазовото развитие отговаря на изискванията към момента. Есента беше благоприятна, имаше условия за братене. Влагозапасеността е относително добра. За тези посеви представихме решения с двукратно листно подхранване. Първото е във фаза братене-вретенене с Amino Expert Impuls. Един комплексен и изключително успешен биостимулатор, който, освен че храни, стимулира и има антистрес въздействие върху културите. И второто, при наличие на достатъчно влага в „наливане на зърното“ – с азотен листен тор.. Представихме два нови продукта в тази връзка Hellasol Max N и Hellasol N Power, които, освен че ще запазят по-дълго време физиологичната активност на посевите, ще стимулират и подобряването на качеството на зърното. А качеството на зърното също е показател, който е търсен на пазара.
Пшеницата е култура, която се отблагодарява за грижите. Затова посъветвахме стопаните при тези условия – стрес от цените на торовете, стрес сред хората, които работят в земеделието, да се възползват от възможността да добият повече продукция и с по-добро качество, а реализация ще има. Цените на продукцията растат. Има шанс да се получи по-висока цена, а това значи, че е добре да има и по-високи добиви.


Обърнахме внимание и на посевите, които са в стрес. За радост, в региона на Пловдив те са малко. Стресът идва от променливите температурни амплитуди ден и нощ. На места има леко преовлажняване. В отделни региони има леко засушаване на някои полета. В този случай имаме изпитано и доказано решение – Amino Expert Protect.
И третият случай, на който обърнахме внимание. На земеделците, които са редуцирали почвеното хранене, препоръчахме как то може да бъде компенсирано. Естествено, не на 100%. Но в случая единствено възможно по време на вегетация е чрез листно хранене да се компенсира недостигът на хранителни елементи.
Тук също имаме нови продукти с богато съдържание на азот, фосфор и калий. Имаме продукт с азот и сяра, който препоръчваме и за стимулиране на растенията, които са в стрес, и за повече масло при маслодайните култури. Това е Amino Expert Supreme. Най-новият имуностимулатор на Екофол от серията Amino Expert, с високо съдържание на азот и сяра, бор, микроелементи и трите фитохормона – ауксин, цитокинин, гиберелин, в съчетание за най-добро повлияване и на стресови фактори, и на качествени показатели.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X