Как върви сеитбата в Украйна, според местните медии

Досега са засети 150 000 хектара пролетни култури. Основните култури, които се засяват в момента, са царевица, соя, слънчоглед, просо, елда, овес и захарно цвекло, пише сайта агроправда.
„Вече виждаме, че в Херсонска област, Одеска област, Николаевска област, въпреки всичко започна сеитбата под украински знамена“, каза Тарас Висоцки, първи заместник-министър на аграрната политика и храните на Украйна.

Той допълни, че предвид ситуацията в страната се очаква да намалеят площите с високомаржови култури, а именно слънчоглед и царевица, а ще се увеличат площите с по-лесни за производство, но важни от гледна точка на продоволствената сигурност култури. На първо място, това са култури като грах, ечемик и овес.

„Тези култури са били нишови, но са по-прости от гледна точка на технологията, но все пак са важни за храненето на хората. Следователно ще има такова преминаване от експортно ориентирани култури към хранителни култури за вътрешно потребление“, каза първият заместник-министър.

Тарас Висоцки също така подчерта, че поради пълномащабната инвазия, засятите площи в Украйна може да намалеят с 30%, което ще се отрази негативно на продоволствената сигурност на страните, които внасят украински селскостопански продукти. Това са около 100 милиона души в Северна Африка, Близкия изток и Югоизточна Азия.

Ще припомним, че в момента Украйна разполага с достатъчно запаси от пшеница, олио и царевица, за да гарантира продоволствената си сигурност за следващата година.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X