Агнешкото стигна 27 лева, македонски внос подбива цените

27 лева струва килограм българско агнешко месо по магазините. Месец преди Великден цената му варира между 19.90 лева и 30 лева, а на промоция може да бъде намерено и за около 13-14 лв. за килограм.

Агнешките глави, черва и комплекти вървят на цени по около 7-10 лева за килограм в замразен вид, показва справка в асортимента на търговските вериги.

Агнешкото месо поскъпва поскъпва устойчиво през последните години. През миналата пролет то се продаваше по магазините между 13,50 и 17,50 лева за килограм, на някои места стигаше и до 20 лева. Сега цената му е с около 50% по-висока.

По-евтината алтернатива е внос на месо от чужбина, включително и от Северна Македония, но гаранциите за качество са съмнителни, тъй като страните-производителки не са членки на ЕС. На пазара има и замразено агнешко внос от Нова Зеландия.

Северна Македония, като трета страна, има споразумение за асоцииране с Европейския съюз, което от 2005 г. ѝ дава право да внася безмитно у нас агнешко месо. Това сваля цената на агнешкото с 30% за българския пазар.

Производители от България вече възразиха срещу нелоялните търговски практики за внос на по-евтино месо, което подбива цената на българското месо. Такава позиция наскоро изразиха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), цитирани от БНТ.

Вносителите на македонско агнешко го продават с 30% по-евтино от родната продукция – по 13 лева за килограм без ДДС. Българското агнешко струва минимум 19 лева за килограм. Това е проблем за бранша, тъй като подбива цените ни, коментираха от организацията. Потребителите пък могат да разпознаят българското по печата – родното е със син, а вносното с червен.

Ще има ли достатъчно българско агнешко?

Българските фермери могат да осигурят празничния пазар с българско месо, смята съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

В последните няколко години по Великден и Гергьовден на пазара се реализират около половин милион агнета. Една част от животинската продукция като продажби на дребно се реализира директно от фермите. През търговските вериги се реализират около 80-90 000 агнета, уточнява Караколев пред БНР. Средно за Великденските празници в България се продават общо около 160 тона агнешко месо.

Фермерът Красимир Бурмов, чието стопанство се намира между Велико Търново и Габрово, не е чак такъв оптимист. „В България няма животни. През последните 3-4 години правителството само говореше за приоритети в животновъдството, за подпомагане в животновъдството. Само празни приказки“, коментира Бурмов и дава конкретни измерения на проблема.

„В България имаше 11-12 милиона овце, в момента са около половин милион. С нашите възможности, колкото и да се напрягаме, ще ни е много трудно да задоволим нуждите на вътрешния пазар. Останалото ще трябва да дойде отвън“, признава фермерът.

Бурмов прави сравнение с Гърция, където по думите му на население 8-9 милиона се падат 10 милиона овце, а в Македония на 2 милиона жители се пада същият брой овце. В Румъния при около 20 милиона жители има 15 милиона овце. „Защо при тях върви, а при нас не“, пита риторично фермерът.

1 COMMENT

  1. Защото у нас няма закони,има всичко под масата. А и на Великден и Гергьовден-ден година храни. Има хора, които надяват цените на агнешкото

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X