loader image

ЕК препоръчва намаляване на ДДС за храни и на осигуровките за земеделски производители

Войната се отрази в няколко аспекта на европейското земеделие, като първо се усети при осигуряването на достатъчно количество торове и препарати, защото основната част от тях идват от Русия и Украйна. Видяхме сътресения и на пазара на олио, тъй като половината от маслото от слънчоглед се произвежда в Украйна и Русия, 30% от пшеницата се осигурява от тези две държави. България е част от общоевропейския пазар, така че се усещат всички тези сътресения, причинени от войната. Така коментира днес ситуацията на продоволствения пазар евродепутатът Атидже Алиева- Вели в студио на националната телевизия.

От началото на конфликта Европейския съюз предприе доста мерки за гарантиране на продоволствената сигурност, тъй като тя е толкова важна, колкото и енергийната сигурност.

На първо място отпускане на спешна помощ за фермерите. ЕК обяви пакет от 500 млн. евро на европейско ниво. Българските земеделци от тези пари ще получат 10.6 млн. евро по нов инструмент от Общата селскостопанска политика. Тази помощ е предназначена за най-засегнатите сектори, а в допълнение към нея страните-членки трябва да предоставят и национално подпомагане за най-засегнатите сектори. В нашата страна особено пострадали са малките животновъди, които са на ръба на фалита. Освен това трудности срещат в сектор Плодове и зеленчуци, както и преработвателния сектор, който също е засегнат. Проблеми има и в сектор Зърнопроизводство.

Изискванията за получаване на помощта трябва да се разпишат в Министерство на земеделието, затова българският евродепутат призовава министъра на земеделието Иван Иванов, както и българските власти много спешно да запознаят бранша с изискванията, с плануваните спешни мерки, защото нямаме време. Трябва спешно да се оцени ситуацията и мерките да се предприемат незабавно.

Европейските регламенти са ясни, условията трябва да се разработят в България , категорична е Алиева. До края на юни страната ни трябва да нотифицира тези помощи пред Европейската комисия и да ги изплати до края на септември.

Данъчните облекчения, които Брюксел препоръчва са два вида. Едната възможност е намаляване на ДДС на храните, мярка, която се обсъжда у нас отдавна, но засега без резултат. Другите облекчения са по линия на осигуровките, които за земеделците временно могат да бъдат намалени. Ние в България ги увеличихме драстично от 1 април, но има възможност временно да бъдат намалени за земеделците.

Ако искаме да гарантираме нашата храна и продоволствената сигурност, трябва да действаме незабавно, иначе застрашаваме продоволствената сигурност на страната, храната за гражданите ни и освен това трябва храните да бъдат достъпни. Заради увеличението на всички храни, най-бедните семейства в България вече отделят до 70% от бюджета си, така че трябва пакет от мерки, които да подпомогнат и земеделците, и преработвателите и населението.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X