Цената на AdBlue никога не е била толкова висока

AdBlue е удвоило цената си от началото на войната!

Недостигът на AdBlue си остава проблем: в момента добавката за дизеловото гориво е с невероятно висока цена. От есента на 2021 г. цената му е станала тройно по-висока.

А откакто Путин нападна Украйна, цената на AdBlue се е удвоила. Първото сериозно поскъпване на AdBlue бе през ноември 2021 г. Това се дължеше на цената на природния газ, тъй като тази суровина е необходима за производството на AdBlue. В продължение на около 12 години преди това цената бе постоянна, но през есента на миналата година нещата се промениха.

Далеч преди началото на войната в Украйна руският държавен концерн Газпром предлагаше по-малки количества газ на тържищата. Тъй като едновременно с това търсенето в Азия се повиши, цените се повишиха.

Поскъпването като реакция на вдигането на цената на природния газ

Когато започна войната в Украйна, се вдигнаха много не само цените на петрола, но и на природния газ. Цената на един мегаватчас природен газ се повиши в периода между 21-ви и 24-ти февруари 2022 г. от 71 на 118 евро (цени на едро в Германия). През март цената достигна дори 200 евро.

Макар и със забавяне, цената на AdBlue също се повиши: към 14-ти март цената се качи от 37 на 76 евро за 100 литра! Повишаването на цените на добавката за дизеловото гориво е обезпокоителна най-вече за транспортния бранш и агросектора: В Германия от този проблем са засегнати 90 процента от тежкотоварните автомобили. Ако резервоарът за AdBlue е празен, управлението на двигателя в модерните автомобили и трактори отказва да стартира. Освен това поскъпването на AdBlue ще се отрази и в поскъпването на цените за транспортни услуги.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X