Сеитба по време на война: много земеделски площи в Украйна са минирани

Сеитбената кампания в Украйна е застрашена заради войната. В много от областите работата не може да започне заради военните действия. В осаналите области има недостиг на гориво поради руските удари по украйнските хранилища.

В Лвовска област, където времето е топло, вече сеят пшеница, ечемик, рапица, соя и царевица. Поради военните действия площите с царевица са намалени почти два пъти. Освен това фермерите казват, че не е ясно колко скъпо ще им струва сушенето й.

“Притеснен съм дали ще успеем да изсушим прибраната царевица. Каква ще бъде цената на газта през есента?, казва земеделецът Зиновий Миксимишин. Заложихме на слънчоглед, соя, пролетна пшеница. За тяхното сушене е необходим много по-малко газ“.

Украйнските фермери се притесняват и от възможен недостиг на минерални торове, както и значително поскъпване на дизела и недосигът му. Нефтените бази по цяла Украина се обстрелват от руските военни.

В Източна и Южна Украйна има друг проблем – земеделските площи са покрити с невзривени снаряди и мини. „Активно разминираме тези територии, за да може да започне сеитбената кампания. Но това е огромна работа. Дори и след края на войната, още дълго време ще ги намираме в полетата“, казва Александр Хорунжий, пресофицер на Държавната служба на Украйна по извънредни ситуации. Според информация на службата, от началото на военните действие специалистите са обзвредили 12 000 боеприпаси, в това число 398 авиационни бомби.

На полето заради мините, не могат да изляза херсонските фермери. Но според председателят на областната организация на Аграрния съюз на Украйна Игор Брагинец, ситуацията за земеделието в Украйна като цяло не е критична: „Смятам, че продоволствената сигурност на страната ще бъде осигурена. Основните области, в които се отглеждат зърнени култури – Винницка, Черкаска и Хмелницка са под контрола на Украйна“.

Украйнските земеделци очакват добра реколта и се надяват да изпълнят задълженията си за износ. Украйна вече изнесе първите партиди зърно с влак. Украйна преговаря и да изпрати своя агроекспорт през европейските морски пристанища.

Министърът на аграрната политика и храните на Украйна Никола Солски и заместник-министърът на транспорта и инфраструктурата на Румъния – държавен секретар Йонел Скриостяну по време на съвместна среща обсъдиха въпросите за установяване на непрекъснати доставки на селскостопански продукти от Украйна на традиционни пазари, зависещи от износа.

Микола Солски подчерта, че Украйна има запаси за поне две години, за да задоволи собствените си хранителни нужди, а някои видове продукти – и повече. „Освен това имаме десетки милиони тонове селскостопанска продукция за износ, но в момента има проблеми с доставката й, тъй като Русия блокира всичките ни пристанища. В резултат на това, според министъра, Украйна губи 1,5 милиарда долара на месец, европейците изпитват продоволствена криза, а в африканските държави изпитват нарастващ глад“.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X