Lidea дава заявка за достойно място на българския пазар

Иновативната генетика за устойчиво земеделие на компанията привлече многобройни посетители на фирмения щанд на изложението Агра 2022 в Пловдив

Агр. Петър Кръстев

Lidea – новият бранд, съчетал в себе си най-доброто от генетиката на Еуралис Семанс и Косад Семанс Груп, се представи достойно на селскостопанското изложение Агра 2022 в Пловдив. На атрактивния щанд екипът от млади и висококвалифицирани специалисти предоставяше на посетителите търсената професионална информация. С представянето на доказали се в производството нови хибриди и сортове в основните полски култури компанията дава заявка за достойно място на българския пазар. На изложението Агра 2022 специалистите на Lidea запознаваха интересуващите се земеделци с впечатляващото портфолио на компанията, акцент в което са хибридите царевица, слънчоглед и сорго. Генетиката на Lidea е адаптирана за нашите условия и с доказан потенциал за високи добиви при отлично качество на зърното.
За подробности от представянето разговарях със Станой Михов – продуктов и технически мениджър в Лидеа.
– Г-н Михов, какво представихте на Агра 2022 и от какво се интересуваха земеделците, посетили вашия щанд на изложението?
– На Агра 2022 представихме основно семена от пролетните култури – слънчоглед, царевица и сорго. Земеделските производители се интересуват живо от хибриди, които да са подходящи за техните полета. Старанието на екипа ни е да препоръчваме на производителите хибриди, които са добре адаптирани за нашите условия, и в същото време да насочим всеки един от тях към най- подходящия хибрид за конкретните условия на производство.

  • Върху какво е насочена селекцията на компанията?
  • – Целта на компанията е освен подобряване на качеството, да подобрим и генетиката както при слънчогледа, така и при царевицата и соргото. Портфолиото на Лидеа, което е за цяла България, е многообхватно – за зърнени култури, рапица. Общо взето, можем да предложим всичко като семена, от които се нуждаят земеделските производители в България.
    – Имат ли интерес българските земеделци към соргото?
    – Соргото става все по-интересна култура, като се имат предвид неговите предимства, между които е и по-ниската торова норма при отглеждането му. Българските производители вече познават високите качества на нашите хибриди сорго ЕС Фьон и ЕС Ализе.
    – Каква е тенденцията за отглеждането на невзискателната в агротехническо отношение култура у нас?
    – Соргото се сее малко по-късно от царевицата и слънчогледа и неговата кампания реално предстои. Всяка година соргото увеличава своите площи и фирма Лидеа е една от компаниите, която е с най-висок пазарен дял на тази култура в Европа. Това се дължи на отличната генетика, която предлагаме, и селекцията на хибриди, които са високодобивни и с високо качество на зърното. Соргото по нищо не отстъпва по качествени показатели на царевицата, дори в някои отношения има по-високи показатели като протеин –1-2% повече от царевицата. Така че ние сме оптимисти за соргото в България и в момента се работи за това, то да е с борсова цена, което е предпоставка за увеличаване търсенето на тази култура. А и в Европа като цяло индустрията вече започва да се пренасочва – има големи фуражни заводи, големи животновъдни ферми за прасета, крави, птици, които пренасочват своята консумация към сорго. Това ни дава надежда за развитието на тази култура.

    – Само за зърно ли са хибридите сорго на Lidea?
    – Освен сорго за зърно ние предлагаме и хибриди за производство на биогаз, както и силажни хибриди за изхранване на животни. В този сегмент смея да твърдя, че имаме изключително добри хибриди.
    – Работи ли Lidea за решаване на един от основните проблеми при отглеждането на сорго у нас – житното заплевеляване?
    – Да, разбира се, и тук имаме много добра новина – компанията работи по създаване и внедряване в практиката на хибриди сорго, устойчиви на никосулфурон. От тази година в България ще изпитваме технологично сорго, при което може да се прилага никосулфурон. Това значително ще улесни земеделските производители в отглеждането на културата и извеждането на борбата с житното заплевеляване, което е основният проблем при отглеждане ѝ. Досега нямаше възможност посевите да се третират с противожитни хербициди. Това е голям скок при отглеждането и предлагането на сорго както в Европа, така и в България. Със сигурност смятам, че с решаването на този проблем ние ще отворим широко вратите за тази култура у нас.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X