Листно подхранване при изкласяване на пшеницата

Последното внасяне на торове при пшеницата – листното, се прави в етапа от фаза изкласяване до наливане и начало на зреене на зърното. Тази фаза вече е налице на повечето места в страната. В тозипоследен етап растенията се нуждаят от здрави зелени листа, които чрез фотосинтезата да осигуряват на зърната полезни хранителни вещества, способстващи за увеличаване на добива и неговото качество. За това е необходимо растенията да получат необходимите макро- и микроелементи: азот магнезий, бор, фосфор и други. Потребността от азотни торове се определя чрез листна диагностика, според резултатите от която се внася дозаприблизително 15 – 20% от тази, използвана през вегетационния сезон.

Азотът повишава протеина в зърното

При листно подхранване с карбамид е най-добре той да се комбинира с магнезиев сулфат. Такъв състав се усвоява много добре от листата и компенсира недостига на мезоелементи като сяра и магнезий. При приготвяне на работния разтвор е необходимо да се спазва следната последователност:

Първо: резервоарът на пръскачката се пълни на 2/3 с чиста вода

Второ: включва се бъркалката и при непрекъснато разбъркване се внася необходимото количество карбамид

Трето: добавя се необходимото количество микроторове

Четвърто: резервоарът се допълва с вода до пълен обем, като бъркалката продължава да работи.

Листното третиране трябва да се прави само в сутрешните или вечерни часове при температура на въздуха не повече от +20°C. В процеса на пръскане трябва да се следи за равномерното разпределение на разтвора върху растенията.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X