Търсенето на зърно на международния пазар се ограничи от коронавирусната заплаха. Олиото остава рекордно скъпо.

Факторът „Covid ” е отново на дневния ред. С тези думи характеризираха началото на седмичния период (25-31 март) европейските и американските анализатори. Експертите коментираха, че съобщенията за нова вълна от коронавирусната зараза в Китай съживи опасенията за спад в търсенето на зърнени храни не само в Поднебесната империя, но и в глобален мащаб, в случай на бързо разпространение на новия щам. Естествено е, че при достигнатите рекордни ценови стойности тази информация ограничи ентусиазма на купувачите, още повече, че в средата на миналата седмица започна нов рунд от преговори между Русия и Украйна в Истанбул. Този факт също беше с негативен за ценовото развитие знак, тъй като събуди надежди за активизиране на черноморския и най-вече украинския износ. Преговорите са завършили без позитивен резултат, но междувременно се появиха информации за усилията на Украйна поне частично да компенсира спирането на износа от черноморските пристанища с доставките на аграрна продукция с железопътен транспорт през границата с Молдова, Румъния и Полша.

Европейската комисия вече изрази готовност да помогне на Украйна в изграждане на транспортните коридори за износ на натрупаните значителни наличности от зърнени храни, маслодайни семена и растителни масла. Депресиращ ефект върху цените на пшеницата в края на изминалия седмичен период оказа и оценката на Министерството на земеделието на САЩ за засетите със зърнени култури площи в страната за реколта 2022 г. (USDA’s Prospective Plantings report). Съгласно данните оповестени на 31 март площите за зимна пшеница в Щатите ще нараснат с 2 на сто в сравнение с 2021 г. до 34,2 млн. акра, като в същото време заделяне на рекордни площи за производството на соя – 90,95 млн. акра (+4% спрямо 2021 г.). В същото време се очертава сериозен спад (4%) в акрите за царевицата – 89,49 млн. акра.

В крайна сметка низходящият вектор на ценовото развитие се оказа по-силен и в рамките на изминалите седем дни майските котировки на пшеницата в Чикаго в рамките на седмичния период се понижиха с близо 30 долара, до $370/т, а цената на мелничарската пшеница на борсата в Париж (Euronext) спадна с 7 евро – до EUR369,50/т (около $225/т и EUR209/т – в края на март 2021 г.).

Физическият пазар следваше динамиката на фючърсите, но слабият тон при експортните котировки в Европа беше по-изразен.

На 31 март френска мелничарска пшеница 11,5-12,5% протеин се предлагаше за износ от Руан средно по EUR380/т FOB, в сравнение с EUR398/т FOB Руан в края на предходния седмичен период и EUR220/т в края на март 2021 г.

Пазарът на царевицата в Щатите подкрепен от очакванията за редуциране на площите през миналата седмица премина в хоризонтален консолидационен тренд и след ограничени двупосочни колебания борсата в Чикаго на 31 март завърши седмичния период при непроменени нива – около $295/т ($221/т – към 1.04.21 г.). Европейските пазари обаче не се подчиниха на влиянието отвъд Океана, а следваха низходящия тренд на житните котировки. В рамките на изминалите дни цената на юнския контракт царевица на борсата в Париж спадна с 10 евро, до EUR323/т.

Според руски търговски източници експортните котировки на руска пшеница 11,5-12,5% протеин за товарене през април ерозираха до $390-420/т (купува-продава ) FOB Новоросийск, а царевицата – по $374/т FOB ($270/т и $263/т FOB съответно към 25 март 2021 г.). С близо 15-17 евро ерозираха и експортните котировки на френската царевица на база FOB Рейн/Бордо – до EUR347-352/т FOB (EUR326-332/т – към 1.04.21 г.)

Цената на суровото слънчогледово масло в Ротердам през миналата седмица отбеляза лек спад – от $2350/т до $2250/т за товарене през април, в сравнение с $1540/т в края на март миналата година. Експертите не очакват съществени промени на пазара за стоките от слънчогледовия комплекс в Европа предвид ограничените доставки от черноморския регион. От 1 април влезе в сила забрана за износ на слънчоглед и рапично семе от Русия, която ще продължи до края на настоящия сезон – до 31 август 2022 г. Европейските търговски източници коментират, че износът на слънчогледово масло от Украйна е практически спрял, а наличните количества от Русия не са достатъчни, за да задоволят търсенето. Според тях руското сурово слънчогледово масло се предлага за товарене в Новоросийск по рекордна цена $1930-1950/т FOB, а при доставка за Индия цената му се движи около $2150/т CIF (стойност + застраховк + фрахт). За сравнение, в началото на април 2021 г. руското сурово слънчогледово масло се предлагаше за износ по $1480-1500/т FOB Новоросийск.

Игор Валентович

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X