Германското производство на торове може да стане водещо след ембаргото върху Беларус


Докато ЕС забрани вноса на поташ, ключов минерален тор, от Беларус като част от режима на санкциите, пробните сондажи за допълнителни калиеви мини в Източна Германия изглеждат обещаващи.

Ембаргото върху минералните торове от Беларус, които доставят около една трета от вноса на поташ в ЕС, дойде в началото на март като част от пакет от санкции на ЕС, насочен към Беларус за подкрепа на Русия във военната й атака срещу Украйна.

Въпреки че Германия е четвъртият по големина производител на поташ в света, съставляващ 9% от световното производство, ЕС зависи от вноса на минерални торове. Очаква се ембаргото да доведе до значително покачване на цените.

Но докато санкциите допълнително натоварват фермерите, местните производители ще се възползват от очаквания недостиг на поташ и нарастващите цени, които го съпътстват.

По-голямата част от минералните торове в Германия се добиват в източната част на страната, по реките Везер и Вера, където производството на поташ има дълга традиция.

Германските производители печелят

Основният производител в региона, K+S, е водещ производител на поташ за селскостопанска употреба в световен мащаб. За компанията, която е предимно собственост на химическия гигант BASF, санкциите срещу Беларус означават добър бизнес.

През последните няколко месеца компанията коригира прогнозата си за печалба нагоре въз основа на нарастващите цени – последно като част от годишния си отчет, представен през март (10 март). Сега тя очаква най-добрия си годишен резултат, въпреки нарастващите разходи за енергия.

„Нашето представяне беше засилено от много положително развитие на пазара през цялата година“, каза главният изпълнителен директор Буркхард Лор по време на представянето на доклада, добавяйки, че голямото търсене е довело до „значително увеличение“ на цените на поташ.

През юни бяха въведени икономически санкции върху вноса на поташ от Беларус в отговор на принудителното кацане на полет на Ryanair в Минск, което доведе до ареста на опозиционния активист Роман Протасевич и приятелката му София Сапега.

И за 2022 г. компанията очаква като цяло „много добро търсене“ на поташ, обясни Лор, особено след като всяко увеличение на глобалното предлагане е „невероятно“ в лицето на санкциите срещу Беларус и Русия.

Досега, каза Лор, K+S успява да се погрижи за нарастващото търсене. Попитан от EURACTIV Германия, говорител на земеделското министерство също каза, че Германия има „достатъчни ресурси, за да не бъде зависима от вноса на Беларус“.

Увеличаване на производството

Но докато германското производство представлява около половината от използвания поташ в ЕС, според данни на статистическата агенция на ЕС Евростат, то ще трябва да се увеличи значително, за да компенсира спрения внос от Беларус и Русия.

Потенциалът за задоволяване на нарастващото търсене на поташ, добиван в Германия, не е останал незабелязан. След като K+S дълго време доминираше добива в региона, нов австралийски инвеститор вече започна да стартира проучвателни сондажи в Южен Харц във федералния регион Тюрингия.

Австралийската компания Davenport Resources е осигурила лицензи за добив и сондиране за калиевите находища в региона, за които се смята, че съдържат повече от пет милиарда тона сурова сол. Според уебсайта на компанията, първите пробни сондажи са показали обещаващи резултати по-рано тази година.

Междувременно правителствата и заинтересованите страни в минните региони имат смесени чувства относно потенциално разширяване на производството на поташ. Въпреки че регионът може да спечели икономически, увеличеният добив може да доведе до екологични проблеми като засоляването на близките реки.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X