ЕП настоява земеделската земя в ЕС да се използва само за производство на храни и фуражи

„Европейска и глобална продоволствена сигурност след нахлуването в Украйна“, това беше темата на уебконференция, организирана от ЕНП, в която участвах днес, съобщи бившия земеделски министър Десислава Танева.


Според Херберт Дорфман, член на ЕП, координатор на ЕНП по въпросите на земеделието и развитието на селските райони, войната в Украйна е оказала влияние на всички сектори в ЕС. Средно пет процента от стоките в ЕС идват от Украйна, но ако се разгледат отделни продукти като слънчоглед или пшеница, то тогава значението на Украйна е много по- голямо. „ Украйна е най – големия износител на пшеница в света, както и на 50% от слънчогледовото олио. Половината от пшеницата, която пази света от глад идва от Украйна“, каза Херберт Дорфман.


По думите му продоволствената сигурност в Европа е много важна тема и не трябва да се позволява драстичен скок на цените на хранителните продукти. В ЕП е гласуван пакет от мерки в рамките на една резолюция. ЕС трябва да намали зависимостта си от вноса на хранителни стоки като пшеница, слънчоглед и соя. Трябва внимателно да се обсъждат и законодателните инициативи.


Участниците в конференцията се обединиха около необходимостта от диверсификация на доставките от трети страни и в краткосрочен план Комисията да се прецени как да се смекчи въздействието на високите цени на торовете върху земеделските производители. За да се намали зависимостта от вноса на торове в дългосрочен план, се предлага преминаване към алтернативни органични източници на хранителни вещества за селското стопанство и подкрепа за иновациите в селското стопанство. Предвид прекъсването на вноса на селскостопански продукти, членовете на ЕП изискват увеличаване на вътрешното производство на храни. Земеделската земя трябва да се използва само за производство на храни и фуражи. За да се отговори на непосредствените нужди, членовете на ЕП искат през 2022 г. земеделските стопани да могат да използват земи под угар за производство на протеинови култури.


Заради войната, добивите в Украйна ще намалеят драстично, затова е предложена спешна програма за подкрепа от 330 млн. евро, като по този начин се гарантира достъп на украинците до основни храни и услуги, каза Маргаритис Шинас, заместник-председател на Европейската комисия. Той уточни, че от началото на войната цените на пшеницата са се увеличили със 70%
Комисията следва също така да осигури подкрепа за най-засегнатите сектори и да мобилизира кризисния резерв от 479 млн. евро. Според членовете на ЕП на държавите членки трябва също така да се позволи да предоставят бърза и гъвкава държавна помощ на операторите на селскостопанския пазар. В срещата се включиха членовете на ЕНП в националните парламенти, Европейския парламент и Европейския комитет на регионите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X