„Загора експо“ ще събере етерично-масления бранш за първи път в Стара Загора от 15 до 19 септември 2022 г.

Международно търговско изложение „Загора експо“ ще се проведе от 15 до 19 септември 2022 г. Това съобщиха на брифинг организаторите Областна администрация в лицето на областния управител проф. Наско Василев, зам.кметът на Община Стара Загора Милена Желева, Нина Гергинова от Сдружение „Национален фестивал на лавандулата“, основен инициатор на събитието и доц.д-р Добри Ярков ректор на Тракийски университет Стара Загора ( на снимката от ляво на дясно), съобщи сайтът dolap.bg.

Форумът ще събере големи земеделски стопани; производители на етерично-маслени култури, собственици на дестилерии; фирми, които ползват етерично-маслените култури като суровина; производители в сферата на парфюмерията, козметиката и медицината.

„От миналата година с г-жа Гергинова работим върху проекта „Загора експо, каза Милева Желева.- Предвиждаме през 2022 г. събитието да се проведе от 15 до 19 септември. Мястото е цялата инфраструктура около и в парк „Артилерийски“. Паралелно с това предвиждаме научен форум, който да бъде като паралелна програма на това изложение.

Що се отнася до ангажиментите на Община Стара Загора ние ще подкрепим логистично по всякакъв начин „Загора експо“. Причината още от 2020/2021 г. да насочим вниманието си към месец септември от една страна е, че през годините назад туризмът, съответно нощувките в хотелите, е много по-слабо от останалите месеци. След като през пролетта в Стара Загора се провежда „БАТА агро“, хотелската ни база е изцяло запълнена. Считаме че това изложение ще започне да расте през годините и във времето да се наложи така че в областния град да се случват нови и хубави неща.

Ние ще обогатим експото с достатъчно богата културна програма през тези дни. Предстоят разговори с театъра и операта, за да участват в него, да запълним сцените на цялата културна инфраструктура на града и общината. Надявам се да срещнем подкрепа от всички културни институции“ – каза Милена Желева..

За осъществяване на амбицията Стара Загора да се превърне в балкански център на етерично-маслените култури своя съществен принос, с разгръщане на мащабен академичен панел, ще даде и Тракийския университет.

„Считам, че провеждането на „Загора експо“ ще бъде изключително полезно не само за град Стара Загора, но и за цялата област,-каза доц. д-р Добри Ярков.

Преди две години Тракийски университет, заедно с Института по розата – Казанлък, откри нова специалност за етерично-маслени култури. Тя стартира много успешно. Искаме да бъдем модел как работят заедно бизнес, наука и образование. Ако няма подготвени хора, няма как да се случат нещата. Нашият университет не само е силен в научно-развойната дейност и е на лидерски позиции в България. Нашето голямо предимство е, че можем да обучим кадрите, които работят от земята до крайния продукт. Специалността ни „Агроном по етерично маслени култури“ се надгражда с технологии и със специалност „Медицинска козметика“. Т.е. от земята – от розата и лавандулата до крайния продукт имаме високо ниво на експертиза и за много кратък период от време успяхме да бъдем лидер и да водим тази специалност по етерично-маслени култури в България.

Радвам се, че „Загора експо“ става интегрирано – заедно с гражданската организация, с бизнеса, с производителите и преработвателите, до потребителите.

По отношение на научния панел заявявам, че имаме готовност с научни разработки. Поемаме ангажимента да организираме този панел, заедно с колегите от Института по розата в Казанлък. Убеден съм, че ще предложим нови аспекти и посоки на развитието на етерично-маслените култури в област Стара Загора“ – сподели ректорът на Тракийски университет.

Областният управител проф. Наско Василев заяви, че това е добра инициатива и областната администрация ще съдейства за реализирането и надграждането й през следващите години.

Нина Гергинова съобщи, че са отправени покани за участие във форума към Франция, Испания и Португалия, към Гърция, Турция, Германия, Румъния, Австрия и др. Партньорство са декларирали Френската търговско-промишлена палата под егидата на Френското посолство, министерствата на земеделието и на икономиката.

Според Гергинова към 2021 г. в България има около 220 хиляди декара, засадени с етерично-маслени култури, 90% от които са заети с лавандула. В област Стара Загора площите са 34 хиляди декара.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X