Путин: Агропромишленият комплекс на Русия трябва да постигне изпреварващ ръст

Освен това Русия трябва да бъде по-внимателна към износа на храни.

През следващите години местното селско стопанство, производството на храни и поддържащите индустрии трябва да достигнат изпреварващи темпове на растеж - над 3% годишно. Това каза руският президент Владимир Путин на среща за селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост. За постигането на тази цел ще е необходимо да се умножи обемът на рекултивираните площе, да се въведат нови земеделски земи в обращение и да се увеличи интензивността на тяхното използване чрез прилагане на торове, екстензивна механизация и въвеждане на съвременни информационни технологии, каза държавният глава. 

Според Путин е необходимо да се увеличи производството и предлагането на вътрешния пазар на висококачествени и достъпни хранителни продукти, включително рибни продукти. „Това е ключова задача за настоящата година. В същото време е стратегически важно да се намали зависимостта на вътрешния агропромишлен комплекс и риболовната индустрия от вносни покупки по цялата верига, както се казва, от полето до гишето “, подчерта президентът ( цитат от стенограмата на уебсайта на Кремъл).

Самозадоволяването с храна е истинското конкурентно предимство на Русия и то трябва да работи в интерес на нашите граждани. „Трябва да ги предпазим от колебания на пазара, от колебания в цените на световния пазар на храни“, каза Путин. Според него ръстът на обемите на производството дава възможност да се гарантира, че цените на храните в Русия са по-ниски, отколкото на световния пазар.

Въпреки това тази година, на фона на глобалния недостиг на храни, Русия ще трябва да бъде по-предпазлива в доставките на храна в чужбина, а именно да следи внимателно параметрите на такъв износ към страни, които са явно враждебни към страната ни, каза Путин. В края на 2020 и 2021 г. Русия стана нетен износител на селскостопански суровини и храни. „Преди 20 години изглеждаше абсолютно невъзможно, невероятно, а днес нашите доставки обхващат около 160 страни по света“, добави президентът.

Този резултат беше постигнат, включително по време на пандемията, когато производствените и логистичните връзки бяха нарушени по целия свят, припомни Путин. „Но нашите фермери се справиха с това предизвикателство с достойнство и дори укрепиха позициите си“, добави той. Сега обаче основната задача е осигуряването на вътрешния пазар, включително увеличаване на производството на продукти, които частично се закупуват в чужбина, каза държавният глава.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X