ЗЕМЕДЕЛЦИТЕ СПОДЕЛЯТ: Работя с Булагро, защото в компанията подхождат иновативно към проблемите на земеделието (ВИДЕО)

Кръстю Тоткин от с. Червенци, Варненско, решава три важни задачи с една машина – мотичния култиватор Einboeck Rotarystar 600

Как с едно работно преминаване може да спестиш от торове, хербициди и да запазиш влагата

Производителят е убеден, че няма точна формула за успешна работа в земеделието и не спира да експериментира

Ася Василева

На границата на три окръга в житницата на България – Варненски, Шуменски и Добрички, заедно със Стилиян Георгиев, търговски представител на Булагро Машини за регион Варна и Шумен, се намираме на поле, на което мотичен култиватор Einboeck Rotarystar 600 окопава пшеницата. Машината е собственост на Кръстю Тоткин от с. Червенци, който е в земеделието вече 30 години, но и до днес не спира да експериментира и да търси нови пътища към успешното и рентабилно производство. Разбира и от агрономия, и от биохимия, и от земеделска техника. От миналата година работи с мотичен култиватор Einboeck Rotarystar 600. Машина, която тепърва набира популярност в България. Кръстю Тоткин е толкова доволен от работата й, че тази година е закупил и втора от Булагро Машини. За работата и предпочитанията на земеделеца научаваме от първа ръка.

Господин Тоткин, разкажете ни за вашето стопанство.

– Започнах да се занимавам със земеделие като хоби, но то се превърна в много сериозна работа. Мястото е страхотно. Почвите ни са излужени черноземи, които нямат еквивалент в Европа, със съдържание на хумус около 4%. Почвеният състав е уникален. Правили сме почвени проби и в България, и във Франция. При нас правят опитни полета семенарски фирми. Почнахме от нищото. В момента обработваме около 4500 дка земеделска земя, основно с житни и маслодайни култури – слънчоглед, царевица, пшеница и ечемик.

По каква технология?

– Технологията е „Всеки момент си мислим нещо по нашему“. Правим иновации. В земеделието няма точна формула. В момента (29 март) още никъде в страната не сеят, но ние започнахме преди ден. Всички чакат прогнозни температури на почвата над 100С, а в момента са 5-60С. Според теорията при такава температура не трябва да се вкарват семена. Но има нещо друго, което трябва да се вземе предвид. Миналата седмица имаше много сериозни ветрове и повърхностният слой на почвата изсъхна. Сега е рисковано семената да попаднат в суха почва и да не поникнат. Имало е и такива години. Ние предпочитаме да се застраховаме откъм влагата, защото никой не може да прогнозира колко дъжд ще падне. Няма как да направиш прогноза за времето за повече от 3 дни.

  • Сам ли работите, или имате помощници?
  • Започнах съвсем сам. Сега имам трима механизатори. Млади хора, компетентни, кадърни. Техниката ни е модерна, с навигация. Иска грамотни механизатори, не става с кого да е да го качиш на трактора. Тази техника иска опит, но най-важно е да им бъде в кръвта. Дори не е въпрос толкова на образование, колкото до призвание.
  • Как избирате машините, с които работите?
  • На базата на годините, на опита. Преценявам надеждността на машините, какви параметри имат, какво могат да вършат. Разходът на гориво е изключително важен, особено в днешно време. Всички тези неща, като се сложат на кантара, определят какви машини, какви марки и от кого да ги купуваме.
  • Защо се спряхте на техника от Булагро Машини?
  • Избрах да работя с Булагро, защото в компанията подхождат иновативно към проблемите на земеделието. Предлагат техника, която не е масово разпространена.

Доволен съм от работата с Булагро, момчетата се отзовават винаги бързо и навреме. Грамотни са и си разбират от работата. Ангажират се с машините, които са продали. Вече от години получавам пълно съдействие от тях. Срещам разбиране от ценралата в Стара Загора. Екипът в Добрич е от компетентни момчета, които мислят с главите си.

  • Защо решихте да работите с мотичен култиватор Einboeck Rotarystar 600? Разкажете ни за машината и с какво ви спечели?
  • Машината се предлага за няколко обработки, но почти никой земеделец не я използва на сто процента за всички. В момента окопаваме пшеницата. Ако кажете на някой агроном, че окопаваме пшеницата, може и да се изсмее. Но ние сме доволни. Миналата година тествахме технологията и резултатите ни бяха много добри. Паднахме с чист азот на 9%. Според книгите не трябваше да има никакви добиви, а при нас те се оказаха фантастични. Продължаваме и тази година да работим по този начин. Докато човек не опита, няма как да разбере. Постоянно измисляме нови неща и ги изпробваме.

Машината е уникална с това, че при нея може да се контролира дълбочината на влизането в почвата. Другите производители не могат да гарантират това. Конструкцията е много интересна. Машината е направена на три секции. Всички секции така са запаралелени, че всяка една от тях и всеки един работен орган в тях да има еднакъв натиск със земната повърхност и да влиза на еднаква дълбочина. Изпълнението и използваните материали са перфектни.

Машината е сравнително нова на пазара. Втора година работим с нея. Миналата година тествахме каква работа ще върши в есенници и в пролетници. Оказа се, че си струва. Цената на машината не е ниска. Но при тези цени на торовете, когато човек си направи точна сметка, си струва. Тази машина струва колкото един камион тор.

  • Как мотичният култиватор Einboeck Rotarystar 600 помага да се спестяват торове?
  • Окопният култиватор дава възможност да се вкара въздух близо до коренчето на растението. Азотът, който е необходим за растението, е във въздуха. Органичните торове, които купуваме, са направени с азот от атмосферата. Според моите изчисления всяка една обработка с тази машина се равнява на около 10 кг физически нитрат. В нитрата около 32-33% е съдържанието на азот, който не се усвоява изцяло. Докато при работа с тази машина на растението се дава възможност да усвои толкова азот, колкото му е необходим.

Освен че осигурява азот до корена, машината накъсва порите на почвата и намалява изпарението, все едно че поливаш с норма от 10 – 15 литра. Запазваш влагата.

Трето – плевелите, които са в етап на семена, машината ги унищожава. Миналата година тествахме при пролетници да минем без всякакви хербициди. И се получи. И като се сметне всичко, въпреки че правим някакъв минимален разход на гориво, работата с окопния култиватор излиза икономически по-изгодна.

Така че мотичен култиватор Einboeck Rotarystar 600 извършва в нашето стопанство три операции с едно работно минаване. За мен лично си струва. И то много. Защото хербицидите, дори и да вършат работа, са вредни. Освен плевелната растителност, те натискат и културното растение. А тук работиш изцяло екологосъобразно. Това е едно от големите предимства на машината за пролетниците.

  • Затова ли купихте и втора такава машина?
  • На полето трябва да се влиза в точно определен момент. Ако се влезе по-рано и не е достатъчно просъхнала почвата, вместо полза нанасяме вреда. Ако закъснеем, макар и с ден-два и почвата просъхне, органите не могат да влязат в дълбочина. Нашите почви са много тежки, такава е спецификата на района ни. Като се засуши при нас, почвата става като камък. Трябва за 2-3 дни да се обработят и есенниците, и пролетниците. И тези 2-3 дни са фатални за нас. Иначе с една машина може и 15 дни да работим, но след третия ден работата се обезмисля.
  • Какъв трактор е необходим за агрегатиране на окопния култиватор?
  • За 6-метров вариант като нашия, тракторът трябва да бъде с мощност не по-малко от 120 – 130 к.с. Но за да върши добре окопаването тази машина, полето трябва да е много добре изравнено. Много е важно при работа тракторът да се кара със скорост 20 – 25 км/ч., за да се окопаят добре, без да се нараняват културните растения. Ако се работи на по-ниска скорост, работата не става. Виждал съм колеги, които работят с подобни машини, но с работна скорост 4-5 км/ч и се оплакват. При работа с 20 – 25 км/ч при нас се получава перфектно окопаване и няма загубени корени на културните растения.

Преди 40 дни направихме обработка на това поле с култиватора и сега почти нямаме заплевеляване от великденче. А борбата с този плевел е много трудна. Той умира след Великден, но дотогава конкурира жестоко културните растения за влага. Много са ползите от тази машина.

  • Бихте ли препоръчали машината на вашите колеги?
  • На много колеги вече съм я препоръчал.

ROTARYSTAR е мотичен култиватор, идеален за разтрошаване на почвената кора и аериране на почвата.

ПРЕДИМСТВА:

  • Идеална борба с плевелите за култури, засети чрез мулчираща сеитба
  • Намалява изпаренията
  • Подобрява аерирането в най-горния слой почва посредством разбиване и разтрошаване на  почвената кора
  • Висока производителност, благодарение на работните скорости от 12 до 25 км/ч
  • Защита от камъни – пружинно окачени рамена на роторите
  • 2-редова подредба на звездите
  • Браздово разстояние 9,38 см
  • Звезда: диаметър ø 52 см с 16 броя сменяеми, закалени палци

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Агротехника

Последни новини

X
X